Friday, 21 September 2012

Huh -.-'

Aku ada kawan,classmate pun bukan. Tapi kawan jugak la. Cuma ayat dia buat aku sentap,
I am not into Malay movies. So typical. Mesti ada air mata. Bla bla bla..

Kamon sedari, cliche la awak ni. 
What do you expect when watching Malay movies?
Setanding dengan Harry Potter? Super hero ala-ala The Avengers? Ke action-action ala pilem-pilem Kak Jolie? Aisey sedih la macam ni kita dengar.
Malay movies doh. Nama pun Malay movies.
We as Malaysians, kalau kita cuba buat filem agak genrenya Mat Salleh... Sound so wrong. It was really not us weh. So just stick with what we are now. To sah nak dok give high expetation.
Kau kemplain Malay movies and dramas so typical, tapi riuh melayan cerekarama jugak. Sama la macam kita kemplain maggi, junk food, McD, KFC, Coke tu tak baik untuk kesihatan. Tapi hampeh tapi kita makan jugakkan?
Instead of it, why don't you make yourself a movie?

Don't deny the fact that Malay Movies are all about us. Dia bukan typical Malay Movie yang korang dok cakap-cakap tu. Dia memang kita. Filem air mata. Memang jiwa kita, as a Malay, memang macam tu. 
Tak percaya, movie Haq yang pada aku genre dia agak lari jauh dari jiwa Melayu kita, see? What happen to that film? Entah korang tahu entah tak Haq tu.
Kemon lah, kalau dah hari-hari hang pa breakfast makan Roti Canai, Nasi Lemak, Lontong takkan tiba tiba hang pa nak pi ubah makan American Breakfast pulak. Tak ke tu tipu diri sendiri namanya.
Cuma ye la, kadang-kadang teringin jugakkan lidah tu nak breakfast scramble egg, french toast, hash brown, potato salad wih hot chocolate. Tapi berpadananlah. Jangan la carik dekat warung, memang tak dapatlahkan.
Makanya, kalau youguys teringin nak tengok cerita bergenre SuperHero and Action, stick with American Movies. Kalau nak tengok cerita cinta yang komfem memerah air mata, go find yourself korean dramas. Nak tengok cerita fiksyen daripada manga, well we have Japanese movies and dramas. Kalau nak tengok cerita hantu atau cerita cinta Islamic, we do have Indonesians drama.
So pick what do you like and stop put a high expectation on Malay Movies or Dramas.
Tolonglah, jangan expect nak main salji kalau kau duduk Malaysia. Tak akan turun doh. Tak akan. Sebab nanti kalau dah sampai salji dah turun dekat Malaysia hmmmmm. Itu dah lain macam ceritanya..senang2 x pyh dduk kt malaysia -.-'

No comments:

Post a Comment

.Asalamualaikum.
.Terima kasih sudi singgah.