Friday, 30 November 2012

Tuisyen


Okay lamanya tittew tarak tuisyen . Acecewah bahasa 'rempit' kau XD . Cekawang ittew rasa nak pegi tuisyen pulak dah . Halamok -.-' . Terabur bahasa tittew kan? , gedik pulak rasa . Hikhokk , Ain dalam bm sudaa . Okay2 , kalau dulu kemain malas nk tuisyen . Macam alasan ak bagi malas punya pasal . Ada suatu haritu i cry sbb nk stud sekolah agama then terpaksa pegi tuisyen . Lepastu Aunty Suraya tanya , kata mata masuk habuk bagai . Tup-tup air mata mengalir adoii malunya that moment . Kantoii sudaa . 'Terpaksa tak terpaksa' berbaloi jugaklah my effort . Alhamdulillah , dapat 4 A . Kalau nak compare this year dengan last year . Fuhh , jauh sgt bezanya toqqq . This year kelaut kelaut . Teruk sangat result . Math jgn ckplhaa bertambah terukk . Haritu terpaksa stop tuisyen lps upsr sbb gnti adik plk -_-'

P/s : Harini entry takda gmbar plak sbb update pun kt bb je .. Hikhok , haritu guna gmbar entry guna doodle Cikgu Ma .. Comel je doodle tu ;) .. Hehhehh .. Sorry tak creditt haritu :)

Monday, 26 November 2012

Balik Kampung



So , 2 hari lepas balik kampung .. semalam balik .. sekejap je kan? entah kenapa macam takde mood je nak balik .. duhh -.-' .. ikutt jelahh .. sampai sana mcm biasalhaa kena salam2 org perempuan lhaa katakan jadi kena sopan sikit :D..the day flow just like that .. Belah malam plak orang semakin lama semakin ramai yg datang .. ( i mean my cousin ) .. malas betul nak keluar bilik .. Lepastu pulak , habit pegang phone kat tangan sesaja .. main game lhaa .. mana ada orang nak text hikhokk .. 'anak dara' apalah ni tak keluar bilik salam2 .. ak dpt rasa mcm ada org tengah ckp pasal ak .. memang betul .. adik ak ak ckp 'kakak , ada org cakap kakak mcm taknak bergaul' '....asyik terperap je dalam bilik' n mcm2 lagi .. adoii menyirap je... mcm takde benda lain nk ckp .. ak jugak jadi mangsanya .. wtv -..-
.. mentang banyak batch ak ( form 1 ) .. bangun pagi , muka masam mcm cuka .. hahhaah xD .. yolah , sape tak marah :3 .. tapi pagi tu , pergi ambik rambutan kt dusun atok .. perghh fresh-fresh kau..kau ada? heheh..banyak betul satu baldi..ak jadi tukang kutip mmg lhaa penat .. kena 'kerengga' sakit wooo~ that all , malas nk type panjang2 xx huhuhh , sorry klau takbest .. bye :)

Segmen Cuti-Cuti by Erny

 

Klik kalau nak join :)


Hadiah-hadiahnya sangat menarik.
1. Dress
2. T-shirt Muslimah & Homemade Chocolate
3. Top-up RM10
4. Skirt & Muslimah Blouse
5. T-shirt Soulmate & 1box mini calender (100 pcs)
6. Rings
7. Sehelai selendang kasih
8. Sling Bag Coach
9. Keychain Owlie

Tarikh mula 3/11/2012-3/12/12.Cepat joinn.hikhok

Segmen: Follow Blog Sora by Pena Biru Sora

 

Okay, nak join segmen ni :). 
Korang klik je banner kat bawah nih untuk join.
Terhad kepada 20 peserta sahaja okay.


Klik kalau nak join!

Saturday, 24 November 2012

Bubbly Segmen 02: Love Me Like You


Okeyh , Jom join segmen nii :)



Klik situ kalau nak join.

*Start dari 23 November 2012 sampai 31 Disember 2012.

Segmen Holiday 2012!

 
heeeyyyyy , ak join segmen lagi .
klik banner bawah ni untuk join sekali.
ak harap korangjoin sekali dengan ak .
jom jom jom !
hikhokkk

Segmen : Saya Nak Kawan Baru By Hazirah

 
Holaaa..

Jom join segmen daripada blogger ni! Click sini :) . Btw , sama umur .. hahahh xD

              
Senarai hadiah : --Tudung/Shawl
                         --Keychain
                         --Novel
                         --Topup RM10
                         --Dress/Kemeja
                         --Contact Lens/
                         --Eyeliner

Tarikh tutup
: 23/11/12 -- 23/12/12

Friday, 23 November 2012

Review bloglist+segmen:Jom up Follower beramai- ramai



Klik bannner untuk join


Okay , ini first time join 'segmen-bersegmen' aceceh xD..muahhahah.. disebabkan bosan cuti sekolah yg teramat sangat ni .. ak pun "membelek-belek" google..then , ternampak satu segmen ni..yg bestnya tak pyah nk tag2 orang .. hihi .. hadiahnya pun menarik :)

Hadiah Top Referral :

-Top up RM10 x 1 pemenang
-Review blog 4 bulan

Hadiah Pemenang Kedua :

-Top up RM5
-Review blog selama 3 bulan

Hadiah pemenang tempat ketiga :

-Topup RM 3
-Review blog selama 2 bulan.


Wanna join? Tarikh Tutup : 25 disember 2012

p/s: Tak menang pun takpe^^.. saja2 je join segmen ni .. hikhok .. lol , okaybye:)

Sukan


Errmmm....
Minta maaf bebanyakla..
walau aku selalu di paksa untuk bersukan, sampai saat ni belum ada manusia yang betul2 berjaya buat aku MINAT ngan sukan tu.
Dari kecik sampai sekarang aku memang tak suka sukan.
Sama macam aku tak suka matematik.

Kalau dulu kemain tak suka main sukan time sekolah. aku pun tak tahu la kenapa aku tak suka main sukan masa sekolah menengah. aku rasa faktor kawan kot. aku ni dah la jenis mengikut kawan je, kalau kawan tak suka tu, aku pun tak suka tu, kalau kawan tak suka ni, aku pun tak suka ni (apa yang aku merepek ni?)

Tapi time sekolah rendah dulu memang aku aktif bersukan (aktif lah sangat) . kalau musim ko-k tu memang wajib la kena turun padang tiap-tiap petang. aku kalau bab sukan ni aku suka acara balapan dengan bola jaring je, yang lain aku tak minat especially lompat tinggi! lagipun time sekolah rendah aku ada kawan-kawan yang minat sukan, jadi takde hal lah aku nak aktif sukan time sekolah rendah. kalau muka wakil sekolah tu muka aku la tu. Hahahaha.. ( perli diri sendiri ) *mata keatas tangan kebahu*


*muka bangga*



Puihh~

 
 
                                         DSC_9159

Aku tak suka dinilai oleh orang yg terdekat dengan aku. Aku tahu by now korang dah mcm mcm judgement jatuhkan dekat aku based on entry entry lampau.Seriously aku tak kisah pun dengan semua andaian korang. Sikit tak kisah. Tapi aku ada satu tabiat bila aku dpt tahu orang yg aku tak berapa suka atau orang yang terlampau suka baca blog aku, I stop being myself. Sebab? Takut kena judge. Sebab tu aku tak suka nak ckp kat orang tersayang, 'Eh baca lah my blog, I ada post pasal you'. Aku lebih suka aku tulis apa aku suka dan assume takde orang pun baca, supaya senang hati. Tapi bila ada orang datang, 'Hey, I read your blog *thumbsup*' haa pengsan aku. Boleh tak kalau dah baca korang just diam diam je. Tak yah bagitahu korang baca, nnt aku malu. Kalau nk jugak bagitahu boleh lepas tu jgn ejek ke apa. Sebab tu aku jarang letak link blog kat twitter ke kat facebook pun zaman dulu je letak. Pada aku biar apa yg aku blog, walau macam mana aku harap aku ada pembaca setia, biar lah aku tak tahu siapa. Dan biarlah orang terdekat aku tak baca dan tak ambil port sgt dgn apa yg aku tulis ni hehehe. Lagipun apa yg aku tulis kat blog ni luahan hati aku. Bukannya tempat aku nak tulis tentang kenangan manis tentang seseorang dan sibuk canang cerita kebahagiaan tu semua. Aku tulis sebab aku suka tulis. Bila aku tulis aku rindu bff aku ke, aku harap dia akan baca tanpa perlu aku suruh dia bukak blog aku. Ni dah update kau lagi mau suruh dia bukak blog kau, tak malu ke? Dia nak baca dia baca, taknak baca sudah ah. Korang pun kalau tak baca blog aku tak apa lah, bukan nya aku benci korang pun. Hmm ni dah panjang sgt ni luahan hati. Well aku rasa lepas ni makan bertambah ah silent readers.

Tuesday, 20 November 2012

8 perkara pernah dibuat masa zaman kecik2

 

Dalam 8 perkara di bawah, Lapan2 benda ak pernah aku buat masa kecik-kecik dulu :)...bila ingat balik, kelakar pun ada. Korang pernah buat? hikhok .. enjoy .. teruskan scroll ..

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.

2. Naik kereta, tengok bulan dan ingat bulan ikut kita.
                                                  


4. Dekat sekolah, lori Milo datang. Dapat minum free. Lepas minum, menyamar jadi orang lain sebab nak ambil lagi.

5. Lukis burung guna huruf 'v' atau 'w' terbalik 
                                             
                                                             Weh, burung2...                                     
6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan atau antara dua bukit.


7. Masa kecil fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥
                                                         
8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati.
 
Betul tak? Betul tak? :P

this is so real..ya ak memang buat semua ini masa kecik2 dulu..how sweet kan bila ingat balik..and time flies really fast..Miss that moment :P..Mengaku jelah semua pernah buat...muahahahhahha...kantoii sudaahh! :D

Sunday, 18 November 2012

Please , jangan pindah ! :(

Night peeps :(..semalam kwn ak afiqah reply text balik dia ckp ' wey , kau tahu tak Ain nk pindah taun depan '..Time tu dah lhaa ak takde kredit nk reply..macam orang gila dibuatnya..masa tu sedih + mcm lagilhaa perasaan..Menggila ak cari duit nk top pup semata nk text dia .. chop2 bkn ak tau..Ain Aqilah..She was my besties since darjah 1 lepas darjah dua ak pindah sekolah .. Sekolah kat Skkl .. Naik form 1 kitaorang was meet together back..Ya allah , ak like macam tak percaya je .. mcm ditakdirkan pun ada .. Mula2 dia lupa ak .. mana taknya 5 tahun tu .. pergghh , that's mean daya ingatan ak masih kuat lagilah :3 ..Kitaorang semakin close dari hari ke hari..then , mcm team lhaa plk..She was very funny..and kinda annoying sometimes but caring friend..seriously..Hari jumaat haritu , dia pujuk ak datang sekolah buat pbs sama2...ak mcm nak taknak je mula2..then , fikir2 balik pegi jelah..kesian dia sorang2...We have fun there walaupun berdua .. Aishah ngan Fari pun ada :) .. Ya allah , tak sangka pulak haritu ..... tsk..tsk..tsk....hari terakhir ....tsk..tsk...tsk jumpa kau :') .. Kau lebih understanding berbanding Nira .. hmm :/ .. ak hrp kau still ada tahun depan .. masuk sekolah sama2 .. habis sekolah pun mesti sama2 :')..ak sentiasa berdoa for you..Hopefully tak jadi..I know I also must to transferred jugak but ak akn cbe ckp kt mk ak supaya tak jadi pindah so sama make an effort..Insyallah , boleh ! :) .. sumpah ak akn rindu gila dgn loya buruk kau tu .. hihihii .. Dear Ain , Please , jangan pindah ! :(
 
 
  Okay , dapat snap picture together  
Dia yang Mana ?
Ohh , dia yang pakai tudung 
and yang putih2 tu  

Wednesday, 14 November 2012

Shut up!

Assalamualaikum .. The story start macam ni..sejak kebelakangan ni dia mcm mlas nk reply a.k.a lmbat gler nk mati tunggu dia reply chat..mmg menguji kesabaran btul :3..ya allah..istigfar Ain..ish2 ..Since , dia dah hot kt fb lyn ak mcm apa -__-..stakat 30++ je like nk bngga sgt kenapa? .. Kau reply pun cuma nk sruh ak like status kau..hmm , menyirap je time tu -..-..ak pun like sbb ak fkir lpas ni mesti kau reply cpat sjkit..lepas penat tangan ak menekan 'like' .. Hmm , smiley pun takde thank you jgn ckp lhaa . Hampehh .. Ak fhm lhaa klau lmbat reply tu sbb on gne phone or aps2 yg munasabah .. Ni tgah on9 24 jam mesej ak kau buat tak nampak je.. Good kwn -___- .. Ingatkan time cuti ni boleh lhaa chat lama skit .. Serious , kau dah lain wey .. Tak mcm dulu .. I love the old you , the new one is sucks .. Bila ajak hangout taknak .. Dengan kwn je pun .. Dengan org lain nak plak .. Ak terblock kau (mmg nk pun) sbb bengang sgt time tu .. Lepas tu sume status kau tak mention ak , ada pun terlupa .. Bukan mengharap sgt pun cuma aprecite lhaa skit .. Org lain boleh igt plkk .. I'm very2 disapointed with you ! Like seriously .. Hmm :/

Tuesday, 13 November 2012

Hello :)

Hollaaa...assalamualaikum :) woahh lama tak update blog kesayangan ni..hmm , since tk dpat on9 gne lappy -__-..update ni pun gne phone ..muahahhaa kbye :)

Sunday, 4 November 2012

Next Year

Maybe this will happen if I live at boarding school..Maybe people didn't think it's a massive huge problem but I do.Step in to my school and waiting for the next day of school..probably the worst things I've ever imagine.

WHY?

 I didn't know to talk to whom at school.I didn't HAVE the one who I should call...FRIENDS on it or maybe Superb Friends.I just basically talk to my own or just talk to the roomates.I share my problem not for YOU to read it but it just my way to say about my feelings.Blog is not for popularity but for me,it's kinda of dawa' and story

(Back to the story)

  I thought one day I'll be sayin' "I like this school etc etc etc" but not now I think.I don't like nerd.Nerd lives with the books not with the people.I'm not kind of like that,I'm kind of (kinda+of) randoms.Yes! I need support in my life.Well if I live at hostel which I can't always share my feelings and if I do,I don't usually share(well menipu lah! haha banyak sangat citenyee)..

Roommates might know when I talk to mum I always say I wanna move.They know I wasn't quite happy at here but hmm... LET IT BE..I don't really freaking care if they wanna say I'm kinda manja or wtvr..

Some people kindof talam sepuluh muka with me and some kinda nice and etc (esp form 2).Hmm many challenge at this school..

Well I've a worklist to do ..Well there you goo.

 To do list

-maybe silence is the best
-comfortable 
-have a lot of friend there

Okay maybe it's little MUCH ..In this month insyallah ,pray for my healthiness and happiness in here and hereafter..

I may not go in worklist but I at list I try some.

For the people who kinda talam sepuluh muka-Well done! you basically gimme a lot of rewards 

For those people who nice or okay with me-Thanks for keep supporting me

Well there you go! ..So that's all
 
AinSyaina

p/s:Allah knows my problem..Allah really knows me than myself..
p/s:i'm in tears..i mean seriously

Saturday, 3 November 2012

#NovemberWish :D

 
 

I Miss You !


Tetiba rindu pulak kat 6 Uitm :'/...acecehhh...woah *_*...Pejam celik pejam celik dah nk habis dah form 1 lepas ni kita masuk form 2...mesti korang sume dah matured kan?..Jomlhaa buat reunion :D
Walaupun jauh di mata , tapi dekat di hati
 I ♥ you classmates as fren. hikhik ..
Ni eden nak habaq..rndu sngat kat suasana time belajar dulu...even , dah sekolah sini still teringat :").. tsk..tsk...tsk...takpelhaa , masing2 dah ada haluan sendiri..ehh , ain mana kau dpat ayt cam gitu? heee...hahahh...Ak nk korang tau even ak dah ada besties kat sini...ak still rindu F.M.A.T.H.S....ak sombong???...sejak bila plk ni :/...mana ada -.-...

Min ! = Rindu kauu :)...tapi kita still boleh jumpa kat busstop...wakakkaka...tapi sekejap...Btw , kau dah ada blog baru :/...hmm , nevermind...#NiceBlog :D

Hazirah ! = Rindu kau punn ssagt :) , dah lama tak jumpa since hagout masa bulan tiga haritu...lama nya :0..Zirah , kadang ak nampak kau dalam bas beberapa kali but kau tak nmpk ak :/...yelah , mana taknya , penuh gler dlam bas tu..mne nk nmpak

Hangout ?? ... Jomlhaa :)...tapi ak tau mesti nk hang kt Sunway lagi..ahhahah...bosann..tapi tu je tempat yg dekat...Menyesal hari tu diam je time hangout :/..Sorry ~..akward + shyy




Sharing is Caring.


Assalamualaikum

Baiklah entry ana kali ni adalah nak beri kata nasihat sikit buat mereka yang suka sangat bercinta time remaja ni


senang cakap couple la....couple of the year ke...of the months ke...whatever lah...by the way, ble dah confess2 love ni that a meaning of couple right...x kira la Islamic ke x Islamic...

opps!! lupa nak gtau....sebenarnya xde yep istilah couple Islamic....jgn cuba2 nak gunakan agama sebagai alasan nak buat perkara ni....wrong is wrong okai,...(huhu speaking berterabur)-apa yg pentng mencuba....

Sebut pasal couple Islamic ni memang sakit hati la ble dgr...matlamat tak menghalalkan cara kay....apa yang menghalalkan pergaulan laki dan perempuan yang bukan mahram ni adalah apabila selepas kahwin jek...tunang pun x leh gak....tunang tu bukan tiket untuk bawak anak dara org ke hulu dan hilir....senang ckp slagi belum halal lg...dilarang okay....stop smpai sni...

ni nak habaq mai la nasihat sket untuk si dia dan dia yang nak couple or teringin sangat nak mencuba untuk couple...x perlu sebenarnya....buang masa jek...so ni ada sket nasihat la dri ana...kalo nak trima tu trima jela...xnk pun x pe....up to u...


contoh sample konon couple ISLAMIC.....


ni pun sme.... couple pe tah...xtau nak habaq

Overall is related to the teen and the teenagers....

COUPLE...COUPLE AND COUPLE....lme2 nanti jd Culprits plak....sory kalo ada yang terasa hati....

Nasihat yang pertama:

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau  berkahwin dengan "si dia"-senang cerita x perlu bimbang atau risau lah...yela kalau org couple ni msti la dia risau takot x de pasangan nnti...xde org nak kahwin dgn dia...by the way...kalo korunk pecaya dan yakin dgn jnji Allah yang Allah dah tetapkan jodoh untuk hambanya....so x perlu nak couple2 ni...berdoa jek..

Usaha?? couple tu suatu usaha?? hurm x leh trima langsung alasan ni....ramai jek yang couple tp xde pun menuju ke arah gerbang perkahwinan....ada certain people ni couple dgn org lain then last2 kahwin dgn org lain plak,apa mksudnya tu....that means Allah yang tentukan jodoh kte smua,not u kay or ur couple...

so tinggalkanlah couple2 anda...dan carilah redha Allah dulu...barulah Allah akan meredhaimu...


selamat tinggal my couple....kalau Allah izinkan kte bersama pasti ada jodohnya nanti

Nasihat ke dua: tak perlu mengharapkan cinta si Dia sebelum sampai waktunya.. kelak mungkin dia bukan jodoh buatmu...Jodoh, hidup dan mati semua ketentuan Allah...


ana tau bukan mudah...tp bnd yang susah tulah yang akan membawa kemanisan suatu hari nanti.. syaitan sememangnya akan memberikan kte rasa kemanisan ble mana kte membuat sesuatu kemungkaran dan rasa kesukaran dan benci untuk lakukan kebaikan....tulah jnji syaitan...


so break ur hearth  for him for a while..

nasihat ke tiga: jika kamu mahu bahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum kau berhak menjadi milik si dia pd waktu yang sebenarnya...

mcm ne nak rasa bahagia lpas kahwin yela ble mana sebelum kahwin dah bg cinta kat laki itu dan ini...so yang tinggal untuk suami sndri dah tak berkualiti...tak betul2 original orang kata,yela kranya dah pernah dah rasa perasaan cinta dan dicintai tu sebelum kahwin lg,so apa lg yang tinggal selepas kahwn...xde pape dah...malah mendatangkan mslh jek...yela ble mana rasa ragu2 plak dgn pasangan msing2...

ni lah akibatnya...


jdlah mcm ni...bukan mcm yg bawah ni


bahagia selalu...

ok nasihat keempat: jika benar2 dah jatuh cinta, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat yang ditetapkan seperti dalam hadith Rasulullah SAW:

“Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud katanya, Rasulullah SAW bersabda kepada kamu:  Wahai kumpulan anak-anak muda ! Barangsiapa di antara kamu yang mampu berkahwin hendaklah berkahwin. Kerana sesungguhnya perkahwinan itu menutup pandangan dan memelihara kemaluan. Tetapi barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa sebab yang demikian itu akan menahan nafsunya.”
Dijelaskan dalan hadis di atas bahawa  Rasulullah SAW memerintahkan umatnya yang mempunyai kemampuan dan keupayaan  supaya berkahwin, kerana perkahwinan merupakan tuntutan syariat dan sunnah Nabi SAW.  Antara faedah yang ketara di sini ialah  seseorang itu dapat  menjauhkan diri dari perkara negatif atau perbuatan keji yang dilarang oleh Allah Taala seperti berbuat zina dan sebagainya.  Sekiranya seseorang itu tidak mampu berkahwin hendaklah dia berpuasa itu dapat mengekang nafsu syahwat.


istikharah dulu, minx petunjuk dri Allah


Nasihat kelima: pandanglah kebahagiaan sebelum berkahwin itu hanya palsu, yang hakikat hanyalah selepas diijabkabulkan :-)


Nasihat keenam: jika inginkan pasangan hidupmu yang terbaik, maka engkau mestilah menjd yang terbaik terlebih dahulu...



(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.

Nasihat ketujuh: membina keserasian selepas berkahwin bukanlah dengan cara berdating dan bersua muka selalu, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu engkau tahu...


jaga ikhtilat semasa belum sah lagi: disamping saling berdoa dan mendoakan yang terbaik

Nasihat kelapan: bercintalah untuk meraih cinta-Nya...


Ketahuilah hanya cinta Allah sahajalah yang kekal abadi....tak pernah menghampakan dan mengecewakan....sentiasa,kekal dan abadi sampai ble2...





Alangkah bahagianya jika kte dah sampai tahap btol2 jatuh cinta kepada Allah...

Nasihat terakhir dari ana buat semua: JANGAN biarkan nafsumu dgn cinta yang tak diterima disisi Allah, kelak Allah akan tarik kebahagiaan drimu dan mungkin tak akan pernah merasa apa itu erti sebenar kebahagian yang abadi

Syukran wa akhiran bercintalah sampai ke syurga

"maaf andai ada yang tersinggung pasai entry ni" 

just ingatan tulus ikhlas dri ana buat smua

ingatan ni jgak untuk dri ana sndri

yang mungkin lalai dan leka juga

sekian assalamualaikum


Credit to : http://wardahsyaukah.blogspot.com/2011/12/nasihat-buat-mereka-yang-bercinta.htm .. Hope tak marah copy^^