Friday, 31 May 2013

Freebies Doodle Muslimah

Salam..hi , ho , hey.. holla :) . Ehh tadi sempat siapkan doodle for freebies. Simple sbb buat kt paint.net. Ambik jea for free :D . Ehh , nak masuk bloglist? Jom join -->> http://ain-nadia.blogspot.com/2013/05/pencarian-bloglist-by-ain-nadia.html







Susah betul nak jaga hati semua orang.

Susah kan nak jaga hati semua orang?..mulanya ak ingat ak sorang je suka fikir macam ni bila ada banyak sangat hati nak kena jaga pada masa yang sama.. tapi ramai jer aku nampak kawan2 post kat fb, tweet kat twitter pasal benda ni..

'Susah betul nak jaga hati semua orang'



So, aku berpendapat perkara ini adalah normal, mungkin bila dah sampai fasa akhir remaja dan awal dewasa ni kita akan berfikiran macam ni...kot.. The case was like this, bila kita nak jaga hati si A, si B konfem sakit hati and vice versa sampai kita rasa serba salah, diluah mati mak, ditelan mati bapak, kalau nak simpan dalam mulut lama2 lenguh weh..

Seiring dengan usia yang makin meningkat dan kematangan yang semakin better dengan kesilapan hidup yang semakin banyak ni ak pun jumpa salah satu solution untuk masalah ini..sebabkan letih sangat dengan masalah yang sama dan asyik rasa serba salah...

Kalau berhadapan dengan situasi macam ni dimana option nyer salah seorang ataupun sebelah pihak pasti sakit hati, just choose the deserve one, pilih hati siapa yang lebih layak untuk untuk dijaga.. mungkin pihak yang ditakdirkan untuk sakit hati itu ada kebaikkan untuknya..mungkin sakit yang dia rasa tu dapat buat dosa2 dia diampunkan ke..bertuah kan..keputusan yang tidak baik itu tak semestinya pilihan yang salah..

Dalam hidup ni kita kena buat salah supaya kita tahu apa sebenarnya yang betul, dalam hidup kita kena rasa sedih supaya kita tahu nikmatnya rasa gembira..kita belajar dari ujian yang diberi Allah supaya kita belajar untuk terima apa yang telah ditakdirkan untuk kita dan supaya kita yakin pada janji2 Allah..

Hai hamba-hamba-Ku yang beriman, bertakwalah kepada Tuhan-mu.’ Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini memperoleh kebaikan. Dan bumi Allah itu luas. Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabar yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas.” (Q.S. Az-Zumar[39]: 10)

Ak bukanlah orang yang layak nak suruh orang bersabar sebab ak pun seorang yang panas baran kan..but just nice to share...

Nak masuk bloglist ak? Jom join -->> http://ain-nadia.blogspot.com/2013/05/pencarian-bloglist-by-ain-nadia.html

Monday, 27 May 2013

Review Novel #3 - Ingin Berkasih Lagi (Damya Hanna)



Sinopsis

Isyatul, 32 tahun, bekerja sebagai perunding majlis dan belum berkahwin.
Kemudian terjumpa dengan bekas teman lelaki ketika zaman sekolah, Burn yang
pernah meminangnya 10 tahun yang lalu.
Kebetulan dia kena menguruskan fashion show teman wanita Burn, Julia.
Sejak itu Amrin mengejar Isya dan menagih kasih darinya sehingga Isya digugurkan dari projek Julia.

Ayah Isya pula seakan bermusuh dengan Isya sejak kejadian Isya di pinang Amrin.
Tambahan pula dengan angah dan kakak iparnya seakan menyokong tindakan ayahnya.
Kemudian Najwan yang mengaku sukakan Isya.
Amrin mengejar Isya sehingga Isya di gugurkan dari handle majlis Julia.
Isya semakin tertekan bila Angahnya di pukul peminjam wang tidak berlesen,
kemudian Amrin meminangnya semula.

Isya berperang dengan ayahnya bila dia dipakksa kahwin dengan Amrin hingga ayahnya diserang stroke. Bagaimana Isya menghadapi masalahnya? Amrin? Najwan? Angah? Mas? Abah?
Dapatkannya di pasaran.

Review Novel #2 - Suami Aku Ustaz (Hannah Dhaniyah)



Penulis : Hannah Dhaniyah

Sipnosis :-

Alisa bukan lah anak gadis yang nakal mana pun, tapi bila mak dengan ayah mula tidak percayakan dia,
apa lagi yang boleh dibuatnya..

Yang menjadi masalah Alisa ialah apabila " TIDAK " bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada.
Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal alisa , kasing sayang kasih saayng mak dan abah masih mampu membuat dia mengikut cita rasa mereka..

Tapi macamana pula dengan cita-cita alisa, Dia tu Ustaz disekolah aku, Ustaz yang popular pulak tu..
Adakah cita-cita alisa tercapai ? Adakah wujud perasaan cinta buat si suami dan mampu bertahankah jodoh mereka ? Perlukah salah seorang dari mereka berkorban ?

Untuk lebih lanjut, korang mesti dapat kan novel ini..
Harga : SEM Malaysia : Rm 22.oo
sbh/srwk : Rm 25.00

Review Novel #1 - Isteri Separuh Masa (Suri Ryana)


Sinopsis Belakang Buku :

Bagi Nazrin Shah, Medina Izwanilah punca mama dan papanya tidak menerima kekasihnya, Zita sebagai menantu. Dia seterusnya mengisytiharkan ‘perang’ dengan adik angkatnya itu. Mereka ibarat Israel dan Palestin, tidak pernah berdamai walaupun bertahun sudah berlalu. Hubungan mereka menjadi semakin rumit apabila nenek berkeras ingin menjodohkan mereka berdua sebelum Nazrin Shah menyambung pelajarannya di luar negara.

Dapatkah anjing dan kucing hidup bersama? Bagaimana pula dengan pelajaran? Dapatkah Medina Izwani membahagikan tugas sebagai seorang pelajar dan seorang isteri dengan sebaiknya? Impiannya untuk menyambung pelajaran bersama Megat Shazril ke Ireland terpaksa dilupakan demi menyempurnakan hasrat nenek.

Sepanjang berada di luar negara, Nazrin Shah tidak pernah mengambil tahu mengenai Medina Izwani. Rasa benci terhadap gadis itu tidak juga surut-surut. Dia hanya berpurapura melayan Medina Izwani dengan baik di hadapan keluarganya sahaja. Berlainan pula halnya dengan Medina Izwani. Sudah puas dia menghambat rasa cinta buat suaminya itu, tetapi masih juga gagal.

Bertahun berlalu dan kini Medina Izwani bergelar seorang mahasiswi. Hidupnya menjadi huru-hara apabila Nazrin Shah mengambil alih kelas tutorial untuk salah satu subjek yang diambilnya. Hati pula semakin tidak menentu apabila terpaksa tinggal sebumbung dengan lelaki itu garagara nenek yang ingin menetap bersama mereka.

Apakah penghujungnya kisah mereka nanti?

Demi cinta yang dianugerahkan Allah, Medina Izwani rela menjadi isteri kepada lelaki itu, walaupun hanya isteri separuh masa... walaupun hanya dilayan sebagai isteri di hadapan ahli keluarganya sahaja.

Tetapi, sampai bila dia dapat bertahan dengan sikap Nazrin Shah yang langsung tidak menghargainya? Adakah dia akan berpaling dan menyahut salam perkenalan daripada Zafril?

Kehadiran bunga-bunga orkid misteri berserta kad mengingatkannya kepada Megat Shazril. Medina Izwani semakin bercelaru. Teringat kembali janji lelaki itu yang sanggup melakukan apa sahaja demi memilikinya. Apakah ada ruang dan peluang untuk Medina Izwani dan Nazrin Shah menyulam cinta dan hidup bahagia hingga akhirnya?


-------------------


Ni buku kedua by Suri Ryana.. masih kekal dengan cara penulisan dalam M.A.I.D.. masih menarik.. cara penyampaian cerita yang lebih kemas dan dewasa berbanding earlier book…

Kisah mengenai Medina Izwani… anak angkat kepada keluarga Nazrin Shah… kerana peristiwa lampau.. nenek mereka mengambil keputusan nak kawin kan mereka berdua tu… walhal masa tu Wani belum habis SPM dan tahap kebencian Nazrin kepada Wani melebihi maksima… atas ugutan lembut Nenek.. mereka bersetuju jugak… bertunang dulu… lepas setahun mereka bernikah… Nazrin yang menyambung pelajaran di UK pulang hanya untuk bernikah dan kemudian meninggalkan Wani di Malaysia menyambung pelajarannya… pernikahan itu menyebabkan Wani wajib melupakan Megat Shazril…

Setelah empat tahun… Wani terpaksa menghadapi suaminya yang merupakan salah seorang lecturer di universitinya… mengajar dia pulak tu… keadaan menjadi kelam kabut bila keluarga mereka datang bertandang menyebabkan Wani perlu meninggalkan asrama untuk tinggal bersama Nazrin… bukan setakat serumah… tetapi sebilik… tetapi Nazrin lebih bersedia… menyediakan joining room untuk Wani demi mengelakkan mereka disiasat polis keluarga – Nenek… Wani menyandang jawatan Isteri Separuh Masa… hanya menjadi isteri Nazrin di hadapan keluarga.. tak lebih dari itu…

Bila Nenek dan Mak Timah decided to live with them… hidup Nazrin dan Wani bertambah kalut… dalam pada tu… muncul pulak Zafril menagih perhatian Wani… kehadiran Zafril pulak menimbulkan rasa cemburu di hati Nazrin… kenapa cemburu kalau dah benci? Wani menolak perhatian Zafril.. kawan-kawan mula pelik.. Wani masih berahsia tentang statusnya sebagai isteri Nazrin…

Wani kerap terima kiriman bunga orkid… her fav flower… tidak mengenali pengirim misteri.. Wani syak Megat Shazril telah muncul… hanya dia yang tahu Wani suka orkid.. percutian ke Bali telah mengubah hidup Wani… sepulangnya ke Malaysia.. Nazrin melamar Wani untuk menjadi isterinya… isteri sepenuh masa… Wani pun suka la bukan main.. sebab selama ni dia hanya memendam rasa cinta terhadap suaminya… akhirnya terluah jua… 
I am not good with words. So I’ll make it simple and straight forward.”

Kata-katanya benar-benar mengundang debaran yang semakin kencang di dada. Kemudian lelaki ini terus berlutut membuatkan aku benar-benar tergamam. Aku lihat dia sedang menarik nafas dalam-dalam ketika ini. Sebuah kotak kecil berwarna biru dikeluarkan dari poket seluarnya. Kotak tersebut dibuka di hadapanku. Lidahku terus kelu apabila terpandangkan sebentuk cincin bertatahkan berlian yang berada di dalam kotak itu.

I’ll ask you one more time. Sudi tak Wani jadi isteri sepenuh masa abang?” soal Abang Nazrin.
Kenapa pada awalnya Nazrin begitu membenci Wani hingga maksima? Siapa pulak Zafril sebenarnya? Betulkan Megat Shazril telah kembali menagih cinta Wani? Siapa sebenarnya yang mengirim orkid?

Pada aku cerita ni agak straight forward… tak yah nak pening-pening fikir… all is there… boleh conclude awal-awal…  fenomena biasa dalam cerita-cerita kawin ala-ala terpaksa.. akhirnya bahagia… aku suka cara penulisan bersahaja Suri Ryana… watak Nazrin pun tak terlalu berat or ala-ala prince in shining armor… Nazrin seorang lelaki yang biasa-biasa sahaja.. egonya pun biasa-biasa sahaja.. tak de la melampau sangat.. yang pasti dia memang kalah dengan nenek… Wani pulak memang nampak kekurang matangannya.. maklumla muda lagi dah jadik bini orang.. jelas watak Wani yang manja.. cuba menyembunyikan rasa hatinya kepada suaminya sebab dia tahu tahap kebencian Nazrin terhadapnya…

Scene yang diolah tu.. nampak natural… contohnya Wani and the geng kena denda dengan Doktor Nazrin si bapak singa untuk buat presentation sebab tak concentrate dalam kelas… banyak scene yang lucu yang boleh buat aku ketawa… ada jugak scene yang cute – berbalas small note bawah pintu… chumils.. scene romantik – tengok matahari terbenam atas batu… memang menghiburkan la kalau nak release tension.. malas nak fikir-fikir… you just go with the flow… walaupun ada cerita misteri disebalik kehadiran orkid di depan rumah… but cerita tu pun boleh predict… tak de banyak konflik pun…

Monday, 6 May 2013

Be Patient

 

How your day today ? Someone make you happy ? or Sad ? or try to kill yourself ? so today , ak cuma mw luahkan apa yg aku terima hari ni . I try to forget about EVERYDAY . that make my life to be a Stupid Person . I'm tired about ' FIGHT ' . Everyone know what is Fight ? I think , everyone know what meaning of Fight . Budak budak kecil umur 1 tahun lebih pun tau . 
 
I try to forgetit . but , i can't . I want make your day happy today . but , i already failed .  so now , I try to be Happy . Like nothing happen to me . I miss you act . but , I'm sorry becouse made your day like fucking sad day .
 

I just miss our memories. Maybe I don't cry, but it hurts. Maybe I won't say, but I feel. Maybe I don't show, but I care. Dear heart, please be strong :) . Sikit - sikit ada jea orang nak cari gaduh then takde siapa pun nak backup ak. Ak pun taktahu apa masalah diorang. Almost everyday kut. sabar k sabar.

Where were you when I needed you the most? Dear friend be strong ok? Anythng hppn, I'll be there. huh. "Cause one day we're gonna separated" . Maybe f4 nnti pindah kut. Insyallah. haih. Sometimes I hate when my best friends became my enemies, surely I don't want that thing happening to me. And until now, still friends and I hope we're forever friends!
 
But um I'm just hate my new friend. Like seriously,  ni tak kena itu tak kena. semua samaa jelah. Nak aku dengar cakap kau ? Apa yang kau nakk lagi? Cukup laa aku layan kau dengan baik ok. Everyday , kau dah spoil mood ak. faham. realise that sometime kita tak boleh too nice dengan orang sbb nnti dia ak buat shit dengan kita. Right? haa .. amek kau ;p . Just be patient in what we do! 
 

Saturday, 4 May 2013

Self Fact #1

This is the 1st time i surrender to my own loneliness....Being in a crowd..and still feel lonely...having friends and still feel lonely... 

I finally understood the meaning of not expecting the return.. Cost the lost that you imagine is terrible...

but whenever i said how lonely i am...i felt foolish...ignorant...coz Allah is ALWAYS there for me...

I tried to bury sadness and be happy whenever i am not..Coz a smile might change someone's life..You yourself do not know it..only Allah does..

I try to stay positive and i always try not to think negative coz it will bring suspicion only to myself..and its to my own disadvantage..

I try to gain many things without hurting others...but i guess im still human...makes mistakes are natural yet they are avoidable..

In the end..i have no one else to blame except my own selfish actions...

And i feel ashamed cause i know Allah is there... 

I need the strength...O ALLAH...guide me through... your humble servant...

Psst : Blog akan berubah wajah nanti..weheeeee!

Wednesday, 1 May 2013

Cikgu.. nak exam , boleh?

     Salam .. hi , ho , hey .. holla :) ! 'Nak Exam, Tak Mahu PBS'.. acewahhh ! Entry kali nih bergambar . Lol xD . Tengok gambar tuh . sekali tengok pun kau dah tau kan ? berkaitan dengan exam . kalau kau tak tau memang kau tak pegi sekolah ahh cetuh.. k, tak mau kutuk-kutuk.. dosaa.. bhahah.. Kau orang batch berapa ? Ak ? Alahai.. Ak batch 99's -,-.. sesapa yang batch 99's kita geng bro/sis . *Sepp* Batch 99's nih teruk.. senang cakap terseksa. sesapa yang batch 99's tu dia tau ahh.. betapa terseksanya kami -,- . 

   Next week, budak f3 sekolah ak and above ada exam.. untungkan dorangg ? maybe kalau yang bukan batch 99's dia akan cakap exam apa semua nih tak best.. tapi percayalahh ! exam lagi best daripada kau nak kena hadap PBS apa semua tu.. tersangat menyeksakan ! cikgu cakap kami mangsa PBS.. dulu dah pernah buat dah sistem PBS nih.. tapi tak berjaya.. merosot. then, dorang stop buat sementara waktu.. pastuh dorang nak try balik buat PBS.. dannnnn.. batch 99's mangsanyaa -,- 

   Ehh ! Kau tahu ke tak apa itu PBS ? sesedap mulut ja aku cerita padahal kau tak tahu pun PBS tuh apaa.. Yang batch 99's tu dia tau lhh.. kalau tak tau memang kau nih tak pegi sekolah ahh.. yang tak tau tu seacrh ja google.. tak payah nak serabut otak fikir.. maklumat di hujung jari anda.. Line tenet slow ? biar aku lh yang gitau.. *pasang telinga ehh* kalau tak mau dengar ku boleh blah. yang nak dengar tuh teruskan.. meh sini meh.. PBS tu stand for Pentaksiran Berasaskan Sekolah. kena buat band. mula dari band 1 hingga band 6.. memula cikgu bagi penerangan pasal band apa semua ni, aku satu patah apa pon tak faham.. ingatkan band yang nyanyi-nyanyi tu.. band paramore ka apa.. bhahah ! paling tip top band 6 ahh.. ak tengah kejar band 6 ahh.. wish me luck okay ? Pbs ni dia buat tak kira masa.. macam exam jugak.. tak boleh tengok buku, tiru kawan apa semuaa. .rules dia sama ja.. *tapi kisah apa, tiruu ja kalau ada peluang* yang lelain tu, jangan tiru perangai buruk aku eh.. rosak kau kalau kau ikut ak.. :3 buat pbs nih macam kerja pejabat pon ada.. kena sign sana sini.. *macam orang pemeshh* Lol xD . 

  Memula buat pbs tuh rasa macam best.. bebas dari exam lh kan. lelama aku rasa memang uh ! Tekanan gila.. Sumpah serabut . kalau tak lepas band 1 tak bole naik band 2. batch 99's kena hadap PBS sampai f3 disebabkan PMR dimansuhkan.. ak kalau boleh nak ja pegi hadap kementerian pelajaran suruh dia adakan balik PMR.. tapi, apakan dayaa.. kudrat tidak mencukupi.. acewahh ! Nak tak nak memang aku kena hadap menda alah ni sampai f3.. tinggal setahun lagi ja pon.. sabar..sabar..

Ak cakap exam best sebabnya, kalau nak exam tu kan, seminggu sebelum kau exam pun kau boleh lagi cover balik apa yang kau belajar. sebabnya mestilah cikgu bagitau dulu bila nak exam kan ? kalau Pbs ? jangan harap ahh ! ikut suka cikgu ja dia nak buat bila pon. kalau kau tak ready nasib kau ahh.. kau jangan nak memain.. kalau kau tak fokus dalam kelas or ponteng sekolah tanpa sebab yang munasabah memang lingkup ahh band kau.. 

   Anyway, for kakak-kakak/abang-abang sekolah ak.. GoodLuck ! Jawab exam elok-elok okay ! Ohh ! lupa ak kt pakcik nihh..  Pakcikk ! jawab exam elok-elok.. nanti dapat result share-share samaa nahh.. PMR nanti mesti dapat 5A above.. kalau kurang daripada 5A memang siap ahh .. *ugut*  anyway, GoodLuck ! GoodLuck ! Semua-semua GoodLuck ! All the best for your exam .