Sunday, 14 December 2014

Segment "Lets Inspire Others!!" by Kyna



Assalamualaikum. Alhamdullilah, masih sempat join segmen menarik ni. jumpa masa tengah blogwalking tadi. before that, gudluck for result PT3.  kita sebaya. sep sikit. kohkoh. so, anyone klik banner kalau nak join sama. Let's Inspire Others... together! ^_^

◆Inspirational picture with caption. The caption must not exceeding 25 words and can be in any language (make sure you put the translation if it is not in malay/english) then explain a little bit about the pic and your caption
◆Inspirational quotes. It can either be in any format (dialogue etc.) in any language (also the translation if it is not in malay/english) then explain a little bit about the quotes how it inspires you
◆Inspirational book. A simple essay why the book inspired you, not more than 50 words. (in either english/malay)

Ini syaratnya, dan tetiba i feel semangat nak buat ketiga-ketiga. Hopefully will inspire enough for you all? Arasso? (mean okay) hihi

1) Inspirational picture

I choose this picture;


Pegang dengan kata2 ni. Daripada kita dok sibuk cari kesalahan orang lain, ada baiknya kita betulkan atau perbaiki diri kita dulu.

2) Inspirational quotes

I choose this quote;

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving."

kalau ditranslatekan in bm mengikut pakcik google dia kata,

"Hidup adalah seperti menunggang basikal. Untuk menjaga keseimbangan anda, anda mesti terus bergerak."

ada yang ak adjust sikit translatenya sebab its sounds weird. haha suka hati ak je. takpe janji korang faham ye.

Okay, so how this quotes inspired me?

As we all know, life is a struggle. Life will throw curveballs at you, it will humble you, it will attempt to break you down. And just when you think things are starting to look up, life will smack you back down. haa. sampai macam tu sekali. jangan buat-buat terkezut. haaa

Hidup was never meant to be easy – its a constant struggle, with extreme lows and extreme high. Jangan berhenti bergerak mcm basikal tu. I think sebab kenapa kebanyakan orang tak dapat capai impian diorang kan ak rasa sebab kita cepat putus asa. 

There is the times when its most important to persevere are the times that you will be most tested in life. Ingat, Allah takkan bagi ujian melebihi kemampuan hambanya.

So, dont ever give up in life! *notetoselftoo*

3) Inspirational books

I choose this book;


One of my favourite book that inspired me a lot. Basically, buku ni berkisahkan tentang dua perkataan, which is susah dan senang dalam kehidupan. Sebab sememangnya naluri manusia mencintai kemudahan dan benci akan kesusahan. peh buku ni mcm ada perli kita sikit tak. haha. Its okay we are normal human being too. Its okay to feel this way. Siapa nak susah ye dok.

But

Kekadang, kita selalu terlupa masa kita dalam kesenangan and kita juga terlupa yang ramai orang yang lagi susah daripada kita walaupun diuji dengan sedikit kesusahan.

Allah pernah berfirman, 'tak semestinya apa yang kita suka baik untuk kita, dan tak semestinya apa yang kita tak suka tak baik untuk kita.'

Tag : Hana | Sakura | Cf

Notabulan: Somehow, I want someone to look at me and say because of you I didn't give up.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

6 comments:

  1. Hey, dari segmen yang sama :)
    http://sweetiecandyy.blogspot.com/2014/12/segment-lets-inspire-others-by-kyna.html

    ReplyDelete
  2. Singgah baca dr segmen sama.. :D

    http://ilhamdatangdarihati.blogspot.com/2014/12/segment-lets-inspire-others-by-kyna.html

    ReplyDelete
  3. translate bhgn basikal tu mmg pelik sikit ^^ tringin nk baca buku tu. kesusahan mengajar erti kesabaran, penghargaan dan rasa bersyukur

    ReplyDelete

.Asalamualaikum.
.Terima kasih sudi singgah.