Wednesday, 19 February 2014

Random #1


Salam. hi, ho, hey, holla :) . It had been silence here. 2014 start a a huge busy moment I ever had. Friends are not always all around with me. Homework and pbs. All those things do occupied my freetime. Only bila holiday I can relax and calm down my mind. It should be called as relax. Tapi tak boleh relax sangat pun. eheh.

And most important things is exam semakin hari semakin dekat. Damn. Tonite, i feel upset with someone that I use to know. ugh tak tahu macam mana nak decribe this worst feeling. haih

Oh ye, books cover. hmm, ya dont judge a book by its cover. when u just look on one's phisically, you'll not automatically know all about him/her. I hate when people act like they know all about us but actually they didn't. It'll make people felt annoyed. well, now many people do like fake themself.

Some of people in this world love to talk bad about other although they don't know about people that they talk at. that we can call damn pile of shit. And else i don't like people givin over their irritating idea or advice for unsuitable condition pr dilemma that we had. yet,u just know about his/her name, but u don't know what they had. U just know what's their story but u dont know what they had going through. so, diam lah.

Not in mood. kbye xoxo

Sunday, 16 February 2014

Sangka-sangka


Manusia hari ini suka sangka-sangka

Ada sangka baik

Ada sangka buruk

Orang beribadah disangka riak

Orang rileks disangka malas

Orang berpakaian baru disangka menunjuk

Orang berpakaian buruk disangka hina

Orang makan banyak disangka pelahap

Orang makan sedikit disangka diet

Orang yang senyum disangka mengejek

Orang yang masam disangka merajuk

Orang berbincang disangka mengumpat

Orang yang diam disangka menyendiri

Orang yang menawan disangka menggoda

Orang yang ceria disangka mengada

Orang yang bertanya disangka menyibuk

Hakikatnya...

Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah

Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa

Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat

Mana tahu yang diam itu kerana beribadah

Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya

Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya

Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya

Justeru itu….

Sesuatu perkara yang kita lihat

Jangan suka sangka-sangka

Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa

Kerap sangka-sangka mengundang celaka

Jangan terlalu bersangka-sangka

Jauhi sikap sangka-sangka

"يأيها الذين ءامنوا اجتنبوا كثيرا من الظن إن بعض الظن إثم.."

"Wahai org2 yg beriman jauhilah kamu semua kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa.."
(AlHujurat:12)

Tuesday, 4 February 2014

Manusia cepat berubah?


Salam.  hey you guys! missing me? haha tak lah tu. okay nevermind. before i start, enjoy your day okay? tapi aku tahu korang lagi suka ak takde. haha. pageview blog haku pun dah naik turun je. ada yang unfollow. haaa kantoi. but sokay tak kisah la sbb ak pun jarang update sekarang ni. yang masih setia menjenguk tu terima kasih ler. ehe.

Alright, nak try kelainan sikit malam ni. erk? mlm ke ni? oke oke. dah pkul 1 pgi. haha. apasal tak mengantuk lagi ni? adui boring la pulak malam malam cenggini. and then haku terfikir something... something. ye something. Kenapa ye manusia cepat sangat berubah?

Kekadang kita bukan manusia 
yang kuat untuk 
menghadapi setiap dugaan dari nya
Tidak juga terlalu lemah 
hingga bertindak di luar jangkaan.

Kekadang makin kita ingin melupakan 
sejarah lama
semakin ia dekat 
menghampiri di hati dan minda.
Kekadang kita terpaksa 
berpura ceria
untuk mengelak dari terus menangis.

Kekadang kita cuba untuk mengelak dari masalah
tetapi ianya 
bukan satu penyelesaian yang baik.

Kekadang kita selalu bergelak ketawa
tetapi sebaliknya 
hati terus menangis kecewa.

Kekadang kita sangup berkorban 
demi kebagiaan orang lain
sedangkan hati sendiri berduka lara.
Kekadang  tak berniat pun nak mengungkit
tetapi sekadar 
menilai kelemahan diri.
Kekadang kita tak minta pun 
orang balas jasa-jasa kita
tetapi sekadar nak orang hargai 
diri kita seadaanya.

dan kenapa.....

KENAPA MANUSIA CEPAT BERUBAH?!