Thursday, 10 July 2014

Santai Jenaka

 
ARTIS KITA DAN ARTIS LUAR NEGARA 

1. Afdlin Shauki

Ramai yg tidak tahu bahawa sblm menjadi artis Afdlin adalah pekerja kilang di sebuah kilang membuat peralatan elektrik. Semasa bekerja Afdlin selalu sahaja mendengar lagu drp MP3 nya. Dan dgn sbb itu ramai yg cakap Afdlin syok sendiri. Nak jadikan ceritanye, suatu hari oleh kerana terlalu 'syok sendiri' mendengar lagu2 drp MP3 nya itu, Afdlin telah menyambung plug perkakas elektrik utk dicuba dgn tangan yg basah. Serentak itu, Afdlin terkena renjatan elektrik dan terus melatah "oh, SHOCKING!".. Ramai yg melihat kejadian tersebut menggelarkan Afdlin dgn gelaran Afdlin Shocking. Dan sejak menjadi artis, Afdlin telah menukar gelaran menjadi Afdlin Shauki.
 
>> Afdlin Shauki <<

2. Mariah Carey

Mariah Carey adalah sebenarnya artis Malaysia yg telah menempa name di persada antarabangsa. Ramai yg tidak tahu tentang perkara tersebut. Walaupun nama beliau gah di persada antarabangsa, namun, beliau masih tidak lupa asal-usul beliau. Kerana pepatah melayu ade menyebut, ke mane tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi serta di mane bumi dipijak di situ langit dijunjung. Berpegang pepatah melayu itu, Mariah Carey tetap menyukai makan tradisi masyarakat kita. Sbb itu, apabila Mariah masak je 'KARI' konfem 'MERIAH' punya.. Selaras itulah nama MARIAH CAREY diambil, sedangkan nama asal beliau hanyalah Melati. --/ hah?!! pitam!!!!!!

 
>> Mariah Carey <<



3. Sheila Majid

Tahukah anda bagaimana sheila majid boleh mendapat gelaran Dato'? Apakah pingat kebesaran yg telah diperolehinya? Tentu ramai yg tahu bukan. Tp tahukah anda bagaimane Sheila Majid mendapat nama yg sedap sedemikian. Ceritanye begini, Sariah (name asal) adalah seorang anak yg baik, sering membantu ibu bapanya dgn kerja-kerja rumah. Sariah juga adalah seorang yg taat dgn suruhan agama. Setiap kali masuk waktu solat, Sariah akan bergegas menyiapkan diri utk bersolat di masjid. Suatu hari, Sariah agak terlewat utk ke masjid lantaran tertidur kerana penat membersihkan halaman rumah. Tuntas, dia cepat-cepat menyiapkan diri memakai telekung dan berlari-lari anak menuju ke masjid. Kerana terlalu kelam-kabut dgn situasi tersebut, Sariah tidak perasan yg lantai di tempat wudhu' masjid basah. Lalu, dia tergelincir dan jatuh terbongkang di situ dgn bunyi yg amat dahsyat sehingga mengganggu jemaah. Terus imam memberhentikan solat dan jemaah ramai-ramai ke tempat kejadian utk melihat apa yg berlaku. Melihat Sariah, masing2 ketawa berdekah2 dan mengeji "Sariah jatuh di masjid" (3x). Lantaran itu, Sariah mengambil keputusan utk menjadi artis dan menukar name kpd Sheila Majid atas peristiwanye jatuh di masjid dan terus popular..
 
>> Dato' Sheila Majid <<

4. Jackie Chan

Ali berasal drp Kampung Sri Pahlawan, Melaka. Pun begitu, Ali terkenal di kalangan kawan-kawannya dengan name Jackie atas kehandalannya bersilat dan hebat dalam seni mempertahankan diri. Namun, kehidupannya tidaklah sekaya orang lain. Menyedari kehidupan keluarganye yg miskin, ali selalu menolong ibunya berniaga. Ibunye pula sgt hebat membuat belacan. Setiap ptg Ali akan berjalan sekeliling kampung utk menjaja belacan2 yg dibuat oleh ibunye. Kawan-kawannye pula sering mengejek "ei, Jackie belacan, jackie belacan.. hakhakhak". Kerane itulah name Jackie Chan kekal sehingge sekarang, di samping menjadi pelakon aksi, Jackie Chan masih lagi menjual belacan. Hebatkan produk tempatan, boleh smpai ke luar negara..
 
>> Jackie Chan <<

5. Rihanna

Pernahkah org tau bahawe Rihanna adelah peminat setia kumpulan nasyid Raihan. Lagu paling disukai Rihanna adalah Puji-pujian, Iman Mutiara, Sesungguhnya, Ching Ai dan banyak lagi. Rihanna pula sering menjadikan lirik2 lagu2 ini sbg pedoman dan pengajaran buat dirinya dan menjadikan lagu2 tersebut contoh utk menerbitkan albumnya. Utk pengetahuan semua, Rihanna sbnrnye mempunyai kawan-kawan drp negara Arab. Dan dgn sbb minatnya kpd kumpulan Raihan ini, kawan-kawan arabnye telah memberi name gelaran kepadanye sbg Raihanah. Namun, kerane ingin mengkomersialkan name itu spt dirinye, die telah menukar dan memperelok name Raihanah kpd Rihanna spt sekarang --/ menyampah sgt kan, semata-mata nak popular, komersial katakan, sggup tukar nama. Lagu Umbrella pula adalah hasil kerje kerasnya mendalami lagu-lagu Raihan yg antara lain juga adalah peringatan kpd Ummat spye bersedia dgn bekalan dan beramal ibadat sblm ajal menjemput spt pepatah melayu "sediakan payung sblm hujan".
 
>> Rihanna <<

6. Ziana Zain

Name Siti Roziana mmg meletup sejak tahun 92/93 lagi. Semue org mmg kenal Siti Roziana yg mesra dipanggil Ziana krn single pertama beliau "Madah Berhelah" yg berjaya memberi variasi dlm industri muzik tanah air. Sejak diri beliau meletup spt lagu beliau, Ziana sering dijemput utk membuat persembahan di beberapa buah negara termasuk Indonesia, Singapura dan paling jauh ke Timur Tengah. Selain menyanyi, Ziana juga hebat dlm bidang modelling dan telah diambil sbg duta produk spt Slimworld, Nutrimetics dan Rafflesia. Namun begitu, ramai yg tidak tahu, Ziana juga adalah duta bg rangkaian telekomunikasi di Jordan, ZAIN. Ziana telah membuat persembahan bg pihak Zain ketika promosi besar-besaran syarikat telekomunikasi ini. Smse persembahan, Ziana telah menjerit "Ziana utk siapa?!!".. lalu semua penonton dan peminat yg hadir menjerit pula "ZAIN". Berulang-ulang kali. Begitulah hebatnye Ziana sehingga peminat memberi jolokan kpdnya Ziana Zain. Dan satu lagu beliau telah didedikasikan utk syarikat telekomunikasi Zain itulah "Setia Zain di sini"--/ aiyo.. matila..
 
>> Ziana Zain <<

Tuesday, 1 July 2014

Salam ramadhan.



Salam.. hi, ho, hey, holla :) . Lama gilos den tak jenguk blog kesayangan ni. cewah. latety memang den tersangat sibuk dengan folio untuk pt3. bukan senang nak kena buat 2 benda sekaligus. kena buat betul2 bukan main tibai je ikut suka hati hang. lol. kalau dah malas sangat buat jelah ikut suka hati engko tapi jangan nyesal kalau markah hampa semua rendah. hoho. I'm sure 99% batch 99 mesti tengah kabut gilos cari bahan kan. mengaku jelah hahahahahaha. Sekarang ni pun ak still tengah cari bahan lg. memang konpius tahap gaban sebenonya. i mean like why so suddenly. macam mana nak buat ni? macam nak buat tu? ni betul ke? aduyai someone please help me. ceh hambarnya.

Ini pun haku sempat mengelat jap so dapat lah meng-hupdate-tivate blog den sat. hamboih pun boleh. tension pun ada asyik hadap benda yg sama. poning kepala den bak hang. Apapun hari ni dah masuk ramadhan ketiga. Oh ye sabar itu kan separuh daripada iman. May allah ease everything for me. Insha allah. Amin!


(doodle tengah menahan lapo) haha

Selamat menyambut bulan ramadhan semua. Ingat jaga hati, jaga telinga, jaga mulut, jaga mata. :)