Wednesday, 31 December 2014

Penghujung December + Freebies Doodle Emotion

 
 
 Penghujung December, penghujung tahun 2014 ♡  

Assalamualaikun. 31/12/2014. omo omo omo dah sampai ke penghujung tahun 2014! :-)

Tahun yg paling banyak mengajar ak tentang kehidupan cehhh. Tahun paling banyak sakit hati, paling banyak kali sedih sedih. lulz. Semoga dipanjangkan umur untuk melanjutkan usia pada tahun hadapan. Tahun depan dah 16 y/o, so dah besar lah tu kan. cewah.

Kena belajar berdikari, taknak menyusahkan orang lain dah. Dah tak boleh nak pegang phone selalu. Kena fokus, tak boleh belajar main main. Berkorban apa je untuk buat umi ayah bangga. kohkoh. 

Alhamdullillah jugak. Masih bernyawa, masih diberi nikmat kurniaan Allah SWT. Masih berpeluang untuk memperbaiki diri. InshaaAllah. 

Moga tahun depan, tahun yang baik. Tahun yang diberkati Allah. Moga Allah redha dengan apa yang kita lakukan. Moga Allah mengampuni dosa-dosa kita. Moga Allah beri kita kekuatan. Beri kita pentunjuk hidayahNya untuk sentiasa bertaubat. Moga-moga Allah bantu kita.

InshaaAllah. Bi'iznillah. Amin.
.

So bwh ni freebies doodle emotion on how we react bila dah nak masuk tahun baru ni. sesuka ak je. hoho

Click for the real image.

1. Crying face.

2. Muka sedih/sebak.

3. Muka redho.

4. Muka scary

5. Muka blur/crazy.

 6. Muka terkezut.

Okaylah, till here! x

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan:  More doodle and stuff--> CLICK HERE

Monday, 29 December 2014

Seni?


apakah seni? seni tu penggunaan dia agak meluas. um it depends on our perspective. so, bagi ak yg tangan kayu ni kan.. repeat. for me, seni tu mcm hasil kerja tangan yg terhasil daripada kespontanan idea daripada otak akibat kebutuan. haha pun boleh. senang kata main tibai jelah nak lukis apa asal siap bak kata orang. but so far so good. semua idea yg datang tu menjadi uolls. hahaha. thanks god. and yeah i'm a girl with zero art knowledge actually.

lagi-lagi time ujian Seni. i mean before pt3 dibuat ni masa pertengahan bulan tak silap ada art test bahagian A and B. Bahagian B baru part lukis or etc. so tajuk dia catan ak kena buat balik gambar yg dia dah bagi. so ini lah hasilnya;

nampak suramkan? hoho patutlah
dapat markah 16/30 je. teliti betul cikgu seni ak tengok. 
then bnyk jgk la dia advice untuk bagi ak up kan ak punya hasil kerja.
tp ak maleh nk betulkan. ahah

contoh yang selalu dibuat masa skolah rendah pulak which is watercolour ditiup-tiup lalu membentuk jejari halus. walaupun ku tidak tau dimanakah kesenian itu tapi kugigihkan diri untuk terus meniup. confident katanya. cewah. even air liur je yg lebih keluar. kohkoh.

{Image from google}

I envy those people who can drawing like superbly! solute. wuuu. adik ak pun termasuk dalam golongan tu. hobby dia tetiap hari melukis sampaikan mak ak pakai telekung pun dia nak lukis. apakah.  i'm gonna share a little about his artwork. btw, dia baru darjah 4 so jangan expect tinggi sangat. lulz haha.

[Panda]
Dia kata tak menjadi.. ak tengok ok je kot cuma perut terlebih boroi.
hahaha. jahat gilos ak.

[Batman]
Bat apa batman. hoho yg ni thumb up. 
ak tak tau mcm mana dia imagine masa tengah lukis benda ni.

Okaylah, till here! x

Sekian,

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: Dulu ak pernah menang tempat ketiga dalam pertandingan poster. macam tak caya je.

Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali


*klik banner untuk join.

♥ Tarikh tutup : Taktau lagi hahaha. Nanti sul bagitau.
♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peseta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain.
♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari sabtu.
♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)

Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)

First Segmen: #TeamFollowBack & Blogwalking



Hi Blogger,
Jom join "First Segmen: #TeamFollowBack & Blogwalking" by http://life-of-lyene.blogspot.com/ . Tujuan segmen ni untuk tambah kawan dan tingkatkan pengunjur blog ..
** Klik BANNER untuk join sekali :) .


Tarikh tamat segmen 21 January 2015 .


Friday, 26 December 2014

#PrayForMangsaBanjir



 "Wahai bumi, telanlah airmu dan wahai langit, berhentilah dari curahan hujanmu."Surah Hud: Ayat 44 Sama-2 kita doakan. #PrayForPantaiTimur #PrayForMangsaBanjir

Hari ni hari jumaat terakhir 2014. hm cepatnya masa berlalu. and it's really heartbreaking tengok berita pasal banjir. please be save. yeah, our thoughts and prayers are with you all. I cant imagine if esok ak bangun then, ak terapung atas air or else. Allahu. sayu je hati tengok. and I have no idea if certain kawasan kat selangor ni kena. ya allah i really cant imagine. hanya mampu kirimkan doa dari jauh pada mangsa banjir...

Notabulan: KL pun dah start banjir. haaaa

One Word "Alone"

a.l.o.n.e
Kesunyian bukanlah benda asing untuk semua orang. Budak kecil pun tahu apa itu... Sunyi. mungkin ak akan jadi gila hanya sebab bosan je tau. nasib baik ada adik yang memeriahkan rumah ni dengan tangisan yang membingitkan. haha. Well, at least ada kerja yang boleh dibuatnya. sangat sunyi bila dirumah, busy bila dah bukak sekolah. Sekarang ak bnyk online je. (berfaedah sgt lulz) Hangout plk jarang sekali. Bosan sesangat.

Kayback to topic. Ak pun memang dah biasa sangat dengan sunyi a.k.a keseorangan ni. Entah la. Di mata orang, nampak ak sangat pendiam dan tak reti bergaul. tp diorang tak tau bila ak dah jumpa orang yg sekepala memang ak bising tak ingat dunia kata ko. and one more thing ai is pemalu tahap nak sorok bwh meja. haha jkjk. jadi cubalah tegur ak dulu. then we will be good friend.

Biasalah, people come and go in our life. Jadi ak dah sangat terbiasa dengan benda tu. it make me become more stronger and indepedence with myself at the same time  coz at least i dont depend on a person to do anything. apa benda yg ak buat to semua effort ak sendiri. tipulah tak terkesan kan. hm. kadang tu ak rasa bersalah sebab org yang selalu banyak ckp duduk sebelah ak jadi tak bnyak ckp because of me. yes me. kadang ak rasa macm diorang terlalu fake sbb ckp dengan ak je sebab nk sesuatu. aih sabo jelah duhai hati. I don't live to please everybody.

1st Love - Luka yang kecil boleh jadi besar + caranya sabar sahaja. 
2nd love - Luka yang kecil itu eloklah di hapuskan seblum jadi besar + butakan mata , telinga untuk kekal. 
3rd love - Luka sebesar mana pun boleh diubat dengan masa = Akhirnya hati yang terluka kembali pulih.
Nota bulan: I trying to be mature girl next year! Mature than i use to be. Insha allah. Result PT3 ak biarlah rahsia~ ahahaha kboi

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Pencarian Bloglist 2015 By BBL - Contest

 
 
http://budakbandunglaici.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html

Thursday, 25 December 2014

Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun



Assalammualaikum..
Sempena dah hujung tahun ni rasa nak buat Segmen lak. Tujuan Segmen ini diadakan untuk kita semua saling berkenalan, memudahkan kita blogwalking dan sekaligus meningkatkan trafik blog dan menambahkan Follower di blog masing-masing. Jadi tunggu apa lagi, jom join beramai-ramai yer.

Syarat-Syarat Penyertaan

1- Follow Blog ini
2- Like Facebook Page Blog ini di Sidebar Jika Sudi.
3- Segmen ini akan tamat pada 30 Disember 2014.
4- Korang hanya copy coding dibawah dan paste kan di ruangan html di blog korang dan tinggalkan link entry korang di ruangan komen kat bawah ni.

tu jer simple kan.. Selamat Bersegmen dan Berblogwalking.

Sunday, 21 December 2014

Wordless Sunday



Assalamualaikum. good morning sunday, have a blast weekend people, and yes esok result PT3, saja ingatkan. maigod. btw, GOOD LUCK eh kepada budak budak PT3 2014. Semoga dapat target semua A.

Notabulan: uh. nebes weh. malas nak letak harapan tinggi for result pt3 tomorrow. i've done my best so ya Allah has a better plan for me :-)

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

kepeningan

Assalamualaikum. ok tajuk main bantai je. tatabahasa mana yang ak hambik ntah. hahaha. ak rasa kepeningan melanda dengan kemalasan melanda tu lebih kurang sama. erk apa ni. sila abaikan.

Lately, ak ada masalah pening kepala yang datang tanpa diundang.. pulang hm lagi bagus hang pulang. menyakitkan hati je. uish. sakit dia mcm mencucuk2. harap bukan migrain la kalau ye mmg ada yang kena cucuk dengan ak japgi. eheh tetiba. lepastu kepala ak rasa berat gila tahap beras 30 kg. ok tipu.

So, bila tau diri seringkali diserang kepeningan begini takkan lah kau nak dok diam je kan. bukan sekali dua tp tetiap hari okay. mmg agak annoying. then mestilah kau ada rasa mcm i must do something gittew. eh nyampah. hish. dan ak pun mula sleep early tapi msih pening. i was like hah. why oh why dear, head. head pun boleh kauuuuu! kohkoh

Nota bulan: Malaysia tetap kalah dengan bermaruah. Chaiyok!

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina

Thursday, 18 December 2014

Menanti Hari Itu.

22/12 is the day☆
Assalamualaikum. its only 3 days to go! then i will know the official pt3 result. fuh. maigod. cepatnya masa berlalu. walaupun ak dah tau unofficial mark but still i keep on hoping supaya gred menurun tahun ni. and mana tau tetiba miracle happen ke. haha insha allah. amin. ak masih tengah fikir nak ambik aliran apa ni..

Hm.

To Dear self,
expecting too much will just lead to the result in getting more disappointment.

so can you be strong enough?
I hope.
I can.
I'll try.
I just want to skip 'Result Day'. Can i?

no matter what the result will be,
please be redha dearself.
Indeed, Allah knows what best for you.

To Candidates PT3,
whatever result you get,
you should impress yourselves.

Siapa je yg boleh nak ngam dengan format baru kurang dari 3 bulan kalau tak kita.

but It's not too late to stay up late and pray.
May Allah grants us kiddos 99 the best.

Last but not least...

To Dear parents,
when PT3 result come out,
i don't care about my feeling
but i care about yours.

don't expect me too high,
cause i can't

sorry in advance.
sorry for being such a disappointment to you,
Again.

Sincerely,
your daughter.

Sunday, 14 December 2014

Segment "Lets Inspire Others!!" by Kyna



Assalamualaikum. Alhamdullilah, masih sempat join segmen menarik ni. jumpa masa tengah blogwalking tadi. before that, gudluck for result PT3.  kita sebaya. sep sikit. kohkoh. so, anyone klik banner kalau nak join sama. Let's Inspire Others... together! ^_^

◆Inspirational picture with caption. The caption must not exceeding 25 words and can be in any language (make sure you put the translation if it is not in malay/english) then explain a little bit about the pic and your caption
◆Inspirational quotes. It can either be in any format (dialogue etc.) in any language (also the translation if it is not in malay/english) then explain a little bit about the quotes how it inspires you
◆Inspirational book. A simple essay why the book inspired you, not more than 50 words. (in either english/malay)

Ini syaratnya, dan tetiba i feel semangat nak buat ketiga-ketiga. Hopefully will inspire enough for you all? Arasso? (mean okay) hihi

1) Inspirational picture

I choose this picture;


Pegang dengan kata2 ni. Daripada kita dok sibuk cari kesalahan orang lain, ada baiknya kita betulkan atau perbaiki diri kita dulu.

2) Inspirational quotes

I choose this quote;

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving."

kalau ditranslatekan in bm mengikut pakcik google dia kata,

"Hidup adalah seperti menunggang basikal. Untuk menjaga keseimbangan anda, anda mesti terus bergerak."

ada yang ak adjust sikit translatenya sebab its sounds weird. haha suka hati ak je. takpe janji korang faham ye.

Okay, so how this quotes inspired me?

As we all know, life is a struggle. Life will throw curveballs at you, it will humble you, it will attempt to break you down. And just when you think things are starting to look up, life will smack you back down. haa. sampai macam tu sekali. jangan buat-buat terkezut. haaa

Hidup was never meant to be easy – its a constant struggle, with extreme lows and extreme high. Jangan berhenti bergerak mcm basikal tu. I think sebab kenapa kebanyakan orang tak dapat capai impian diorang kan ak rasa sebab kita cepat putus asa. 

There is the times when its most important to persevere are the times that you will be most tested in life. Ingat, Allah takkan bagi ujian melebihi kemampuan hambanya.

So, dont ever give up in life! *notetoselftoo*

3) Inspirational books

I choose this book;


One of my favourite book that inspired me a lot. Basically, buku ni berkisahkan tentang dua perkataan, which is susah dan senang dalam kehidupan. Sebab sememangnya naluri manusia mencintai kemudahan dan benci akan kesusahan. peh buku ni mcm ada perli kita sikit tak. haha. Its okay we are normal human being too. Its okay to feel this way. Siapa nak susah ye dok.

But

Kekadang, kita selalu terlupa masa kita dalam kesenangan and kita juga terlupa yang ramai orang yang lagi susah daripada kita walaupun diuji dengan sedikit kesusahan.

Allah pernah berfirman, 'tak semestinya apa yang kita suka baik untuk kita, dan tak semestinya apa yang kita tak suka tak baik untuk kita.'

Tag : Hana | Sakura | Cf

Notabulan: Somehow, I want someone to look at me and say because of you I didn't give up.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Saturday, 13 December 2014

Review Novel: Hai Cinta?!

Hai Cinta?! ♡


Sinopsis

Takdir menyatukan Rania dan Adham di bawah satu bumbung sebagai bos dan PA. Bagi Rania, semua peristiwa malang yang terjadi padanya bagaikan dirancang oleh Adham, walaupun hatinya kuat mengatakan itu mustahil! Dalam benci ada sayang, dalam ego ada cinta!Kasih yang berputik dirembat rakus oleh rahsia yang bertahun disimpan oleh Tengku Tirmizi. Demi kasihyang mendalam terhadap sahabatnya, Tengku Ain, Rania membiarkan pasangan sama darjat itu diijabkabulkan.Adham pasrah dengan ketentuan Ilahi. Jika benar Rania ditakdirkan untuknya, pasti akad yang dilafazkan terselit nama gadis itu di bibirnya. Rania pasrah kerana amat mustahil untuk dirinya bersama Adham setelah rahsia daripada Tengku Tirmizi terbongkar. Bagi Datin Zahidah dan Datin Saleha, Tengku Ain dan Tengku Adham harus disatukan! Demi menghalang Rania, Rania harus hilang!

“Andai diberi pilihan, aku pilih untuk tidak mengenalimu daripada aku harus melupakanmu....”

My review: ak rasa penceritaan dia mcm kelam-kabut sikit. ada sikit kureng part kupasan. huhu. mcm banyak sangat yang tergantung. part ayah jumpa anak patut ada la skit penceritaan sbb senyap macam tu je. kes musuh lama pun sama. mcm eh tetiba je. watak Haqeem pun tenggelam timbul. ngeee.. tak tau apa jadi kat dia. same goes to Tengku Ain yang tak jadi kahwin dengan Adham. what happen to her too. sigh. takpelah maybe penulis tak sabar nak kejar penamat kot. i think that all in my opinion. however, best of luck for future novelist. never give up. polish more. :-)

Nota bulan: 9 days to go! nebessss weh.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Thursday, 11 December 2014

My Pet

i heart my guppy ♡

Assalamulaikum guys. Tajuk bukan nak buat karangan english ye. hahaha. ok basically mesti ramai yang ada pet a.k.a haiwan peliharaan dekat rumah ye dok termasuk la ak. jadi im gonna cerita little bit about my pet. kalau ada yang rasa annoying tu sila main jejauh. ahaha jkjk

So, I have fish as my pet. actually, ak nak bela kucing tapi takut but i do admit diorang memang comel gilos. ikan ak ni pulak ak tak tau nak tengok kecomelan dari segi apa sirip ke apa ke muka dah mmg muka ikan. lulz. if they can read my blog ni mesti sentap habis. kahkah. serious vangang

Eh lupa pulak nak bagitau ikan ak ni ikan apa. Ikan ak ni ikan guppy ala ikan yang kecik2 tu.. tak tau jugak sila google. ehe. Ak beli ikan ni sebab they look colourful and ofcoz in small size. tehee. senang dijaga and senang beranak. Ikan ak ada 5 ekor. (at first) anak diorang banyak gilos dgn sekali beranak je. ha. nampak. tapi lumrah la yg survive smpai skrang ni tggal 2 ekor je.. sodih

Seronok tengok diorang membesar. tapi yg ak tk fhm anak guppy ni mmg lambat sikit into adult size ghupenya. bayangkan la dari bulan feb sampai sekarang saiz sama je. jenuhku menunggu. terbantut ke pe. kuikui. tp takpe la sokay. membesar pelan2 k? haha ak masih tak letak nama lg kt diorang. any suggestion?

Memula ada 5 ekor.. 3 adult 2 babies. I call the adult as 3 twins sbb sama corak but baru2 ni dua ekor dah mati jadi no twin dah. sobsob. ikan ak tinggal 3 ekor termasuk the babies. akuarium tu beso kot. takpelah at least takde competition between them ye dok. ada masa nnti ingat nk beli lagi lah. nasib murah je. hihi

Nota bulan: Baru basuh akuarium tadi. :-)

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.




Monday, 8 December 2014

Chit-chat



Assalamualaikum guys. macam biasa masih ada lagi masalah tak boleh tido. I always have to struggle to sleep, it's so depressing. ceih tiru ayat kak Anna sikit. kaaan, akak i feel you. i know its not good for health. haaa entah lama-lama takut dah jadi terbiasa pulak. kepala pun dah pening2 lalat ni. hm engko dah lari topik syaina, sila straight to the point. ehe ok ok

Actually, semalam ak baru stalk kwn lama ak punya blog. ak jumpa blog dia pun dekat google+. gigih tau aku mencari ni. cari-cari punya cari. ciss. disini ghupenya. ehe ak ingat kau delete blog kau ghupenya dah tukar link blog. ok faham faham. blog kau masih cantik mcm dulu cuma entry je jarang update. cewah ak tengah bercakap dgn cermin sebenonya. haha yeah kita team. team jarang update. ekeke

Lepastu, ak tengok entry terbaru kau.. pasal ex group dgn result. Dah dekat 2 tahun (i guess) kita lost contact centu je. hm entah la. rindu. ingat memang ingat yelah pelari pecut mana boleh lupa maa. kahkah. tp semua dah bawak haluan masing2. i guess there is no more f.m.a.t.h.s but they are still in my heart. serious talk. ini bukan drama swasta ye. hahaha. ak still berkawan dgn diorang but not that close mcm dulu. sedih memang sedih tp masa tak boleh diundur. as long as diorang happy, i'm happy too! c:

Fyi, Ain yang kau kenal ni tak sama macam Ain yang dulu. dah banyak perubahan dalam diri ak ni. not to positive but tak jugak to negative. tengah2. kekadang I think I losing myself slowly. banyak benda ak tak tau pasal kau. min pun sama. lama tak dengar cerita dia. but I do feel bad sometimes. tkpe lepas ni kita akn selalu connected okeh! i promise. eh tp tak janji kena tunggu smpai dpt hp yg ada ws. lulz doakan la hihi

Oh ye first time dm ak jadikan tempat berchit-chat. pesbuk mesejjer mesti merajuk dengan ak japgi. eh tetiba. haha best gilos dapat berchit-chat dengan kau walaupun sekejap. I really mean it. I hope our friendship long lasting and may we all success when pt3 result come out. Nebes habissss!

Nota bulan: Jom follow dia. Kamsamida.   《http://nurhazirahzirah.blogspot.com/》

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Sunday, 7 December 2014

Saturday, 6 December 2014

Segmen " Jom jadi sahabat! " By Hana



10 Fakta About Me :

1) Sangat obses dengan pink colour and moon. 
2) Suka baca novel melayu. 
3) Suka ice-cream perisa vanilla. 
4) Takut naik lif. 
5) Takut kucing. 
6) Tak reti pakai tudung lilit-lilit.
7) Reti lukis dalam software but tak reti lukis in real life.
8) Bukan seorang yg fotogenik.
9) Suka main badminton.
10) Pendiam.

3 Tabiat buruk :

1) Suka makan.
2) Tidur lewat.
3) Malas bersukan.
Lets support other blogger by join their segmen! :)

Segmen BLOGWALKING by Sakura


Assalamualaikum :)





Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU



Syarat dia terlalu simple.



 Follow blog sakura :)

 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.

 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)

 Dah boleh start blogwalking.

 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 




So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)

Fi Hifzillah,
Wassalam.




Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

Friday, 5 December 2014

Tidur Tak Menentu.


Assalamualaikum guys. Tajuk dah macam tajuk lagu kan. kesah apa haku. kang setengah jam habis masa just nk fikir tajuk apa yg sesuai untuk entry ni. such a waste of damn time. ye dok. yang penting isi sesebuah entry tu berbanding tajuk dia. ceih. apa benda aku merapu ni woih. sila ketuk kepala aku. tetiba rasa nak menghoyan pepagi buta. ok abaikan.

Lately, bila masuk musim cuti sekolah ni kan.. masalah utama budak sekolah mcm ak ni is sleeping habit yang tak menentu. wahai bebudak sekolah sekalian, sila mengaku! hang pun ada masalah macam eden ni kan? i'm mean sesetengah people la. salute do dgn budak yang boleh tidoq awal. *claphand*. Contoh terdekat, adik aku ni ha.. baru letak kepala dekat bantal dah terus tertido. Tudia. Siap boleh berdengkur lagi bak hang. Pe citaqqqqq! haha k over.

Um aku rasa aku patut hentikan habit tidur lewat. Muka dah menggerutu mcm hape dh sebab tidur lambat. Tak lupa jugak lingkaran hitam yang bertenggek bawah mata atau dikenali sbgai 'mata beg'. peh sangat menyemak okeh. dah boleh buat celak. tp celak style baru. katanya. muahaha.

Serius pening kepala bila tido lewat ni. ak bukan sesaja nk tido lewat tp entah ah dah tak boleh tido. apa boleh buat. nasib badan. aku dah cuba memacam benda tp tak jadi. kadang tu aku sangat sangat lah mengantuk tp mata ngengada taknak pejam. what a sad life.

Apa korang boleh buat kalau ada masalah macam ak ni? so daripada hasil aku googling maybe hampa semua boleh cuba tips ini :

4 cara yang boleh dicuba untuk tidur lebih awal.

Cara 1: Simpan gajet elektronik

Satu kajian di US mendapati 95 peratus warganya menggunakan gajet elektroniksejam sebelum tidur sekurang-kurangnya beberapa hari dalam seminggu, menjurus kepada lewat tidur. Buat satu peraturan supaya tiada gajet dibenarkan di katil. Matikan semua gajet sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur. Terdedah dengan cahaya lampu yang terang adalah salah satu faktor sukar untuk tidur. Anda juga akan menjadi asyik menggunakannya sehingga terlewat tidur.

Cara 2: Set Alarm (bukan untuk bangun tidur, tapi untuk tidur)

Jadikan kebiasaan untuk tidur pada masa yang tetap setiap malam. Letakkan alarm supaya mengingatkan kita supaya habiskan segala kerja dan tidur awal.

Cara 3: Tetapkan ia sebagai rutin

Biasakan diri untuk bersiap untuk tidur lebih awal. Minum susu, pakai pakaian tidur dan membaca buku bagi merehatkan diri serta menyiapkan diri untuk tidur. Kita juga akan rasa nyaman dan selesa serta terdorong untuk tidur lebih awal.

Cara 4: Terus tidur bila rasa penat

Jangan paksa diri untuk terus berjaga bila anda rasa penat. Pertama kali merasa penat, anda perlu terus tidur kerana apabila anda paksa lagi diri selepas itu, sekurang-kurangnya anda akan tidur 3 jam lewat selepas itu.

Nota bulan: Dalam banyak2 cara aku rasa cara no 4 yang selalu berkesan. What say you?

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina