Friday, 16 January 2015

Tutorial Request #1



Tutorial request by YOU

TUTORIAL: CURSOR NAMA SENDIRI -credit sis-

1) Mula-mula sekali, awak bukak laman web pixlr.com dan tekan yang dah dibulatkan tu.


2) Ok, nanti keluar lah something yang macam ini. Lepastu tekan yang dah dibulatkan tu.


3) Selepas tu, keluarlah kotak di mana awak buat macam apa yang dalam ni buat. Jangan lupa, tick tu pun sekali ye!


4) Next, korang tekan yang dah dibulatkan tu. Type nama korang dan adjust ikut suka sampai cantik and puas hati. hoho


5) Ok ,dah lawa? Kalau nak lawa lagi, pergi dekat yang dah dibulatkan dan RIGHT CLICK dekat situ. Pilih LAYER STYLES. Lepas tu korang tick la mana2, sampai cusor tu cantik.


6) Sekarang ni nak buat arrow pulak. Guna kan button BRUSH. Pilih size, jangan besar sangat! Dan lukislah kat penjuru cursor anda tu.


7) Dan siap lukis, tekan Ctrl dan S (secara serentak), nanti keluar macam ni, tekan MY COMPUTER, dan pasti format tu tukar kepada PNG. Lepas tu tekan ok.


8) Sekarang ni pergi ke imgur.com dan tukaran gambar cursor tadi kepada link. Lepas tu buka Dashboard> Layout > Add Gadget > HTML/Javascript dan copy code dibawah.

<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL gambar cursor), progress;}</style><a href="URL gambar cursor" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br />

9) Masukkan URL gambar cursor yang anda dapat di imgur.com tadi. Lepas tu save. Siap!

TUTORIAL: MASUKKAN LAGU DALAM BLOG

1.Blogger Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

2.Copy code bawah ni dan paste dekat HTML/Javascript

<center><object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Y1xs_xPb46M?version=2&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Y1xs_xPb46M?version=2&autoplay=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object></center>

3. Save dan preview!

Tukarkan
Yang berwarna merah dengan code lagu korang. Mana nak dapatkan code lagu tu?
l - Pergi Youtube dan cari lagu yang korang suka
ll - Selepas itu , ambil code lagu seperti dalam gambar dibawah
Credit - Amalina


Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: yay done. fuh penat. hoho

2 comments:

.Asalamualaikum.
.Terima kasih sudi singgah.