Friday, 13 February 2015

Can't stop coughing!


Assalamualaikum. uhuk uhuk uhuk. okay enough. lately, i cant stop coughing. serious dah mcm style batuk org tua. cewah batuk pun ada style. kelas kau mariaaa. ok hambar disitu

And its getting annoying. huwaaa. Dalam kelas tiap minit mesti batuk. huhu mianhe chingu. haih mesti bising kan but i cant control. bila try tahan tekak jadi gatal. idk why. kan best kalau batuk ada silent mode takde lah bunyi bising. eheh

Botol air dah mcm jadi peneman ak dalam kelas. Everytime batuk je terus minum air. ak dah letak minyak 'batook' kat tekak pe semua but still it remain the same. kedegilan apakah ini. hahaha. lepastu ayah beli ubat batuk hurix suruh makan. makan ke minum. hoho tah ler. tp ak ni la yang pemaleh nak makan ubat. lepastu boleh pulak minum air ais. mmg cari penyakit la kan, syaina. kuikui

So for those people yang ada masalah batuk mcm ak. Ak cadangkan korang

1) Jumpa doktor (ni kalau dah parah sangat)

2) Beli ubat batuk hurix madu cam ak tadi. Harga pun takdelah mahal sgt. Bila makan, ada rasa berangin kat tekak. kalau boleh elakkan lepas makan ubat tu jgn minum air masak terus.

3) Kalau cara tradisional pulak. hmm. cara tradisional pun boleh haha. act my mum yang bagitau caranya mcm ni;

1) ambik madu satu sudu
2) lepastu perah limau nipis (sebiji)
3) terus minum

Sehari dua kali minum.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: May heal faster, dearself.


7 comments:

  1. menarik2, moga cepat sembuh dear.. kak Zue dulu paling geram kalau kena batuk time kat tuisyen, hui hui.. dah la kuat, sebab kalau x kuat tak puas hati, katenyerr.. heheh

    ReplyDelete
  2. Moga cepat sembuhh yaa sis :)
    Kalau saya batuk minum air banyak2 jee tak suka makan ubat tak suka jumpa doktor hahahahaha

    ReplyDelete
  3. semoga cepat sembuh, same here... huhuuu..
    done follow

    ReplyDelete
  4. adus jaga diri ya.. musim panas ni..
    minum air banyak-banyak..

    ReplyDelete
  5. masuk kelas makan strepsil soothing. kesannya dia sekejap je tp sekurang2 nya x bising waktu yg x kena tempat kan..

    semoga terus sihat dan kuat. badan nak pakai lama, jaga makan ya ^^

    ReplyDelete

.Asalamualaikum.
.Terima kasih sudi singgah.