Sunday, 22 March 2015

Review Novel: Andai Itu Takdirnya



Assalamualaikum. okay kali ak nak review novel last yang ak pinjam kat library sekolah tu ha. which is novel Andai Itu Takdirnya. ak rasa cam fimiliar plk nama novel tu. rupanya buku ni dah keluar drama adaptasi novel. lakonan Fizo Omar dgn Nelydia Senrose. tapi ak tak tengok pun. haha. last ak tengok drama kt tv 3 tu PISA je. drama2 yang keluar lepastu memang ak tak tengok. kikiki. Alhamdullilah sempat pun baca novel ni :-)

Review/Pendapat tentang novel ni:

Kisah kehidupan antara Syed Adam Aizril bin Tan Sri Syed Abbas dan Nur Aleya binti Idris. Apa yang boleh ak kata, cerita ni sgt2 sedih.disebabkan pbezaan darjat/ kturunan/pangkat, yang jadikan seseorang 2 lupa diri, ego n bongkak. Aleya n Syed Aizril ni lanjutkan pljaran dkt luar ngra.

Aleya ni antara rbutan n dia pndai.Syed Aizril pun mcam agk tcabar.nk djadikn cerita, Aleya kbtolan dpt krja dkt syarikat kluarga Syed Aizril. byk la insiden yg jadi antara diorg. Syed Aizril tpksa khwin ngn Aleya lps diorg kna tgkap basah. Itu pun ats pksaan Syed Abbas sbb nk jga mruah n rputasi syarikat. diorg kna ni pn sbb Faizal a.k.a kwn Syed Aizril sndri yg prgkap diorg.

Kisah rumahtgga diorg sgt2 la mnydihkn. Aleya mmg tseksa zahir n batin. tmbah plak, Puan Sri Syarifah Aishah pn cm tak berapa nk ska dkt Aleya. disebabkan ego n rasa tercabar, Aleya drgol suami sndri. korg dpt bygkn x cmna? teruk kn. hsilnya dia mngandung. masa mngandung pn, dia tmpuh suma mslh sorg2. nasib baik kwan baik dia, Umairah n Ikram byk tlg. msa Aleya dh sarat, ada 1 kjadian jd.

scra pribadi nya, ak rasa Syed Aizril sorg lelaki yg bsifat binatang, kejam n tdakbperikmnusiaan! Dania n Danish dlhirkn tp si adk, Danish tak sesihat Dania n mnggal dnia. Aleya balik semula lps Syed Aizril kmlangn teruk. byk la konflik yg jd antara watak Aleya, Umairah, Syed Aizril n Ikram. Aleya balik demi msa dpn Dania sbb Aleya tau dia tak mgkin hdup lama. Syed Aizril rs tcabr n kjdian lma brulang msa Aleya tgh mngandungkn Danny n Darwin. masa ni ada satu bnda jd dkt Syed Aizril n dia brubah 100%

Overall,
sangat-sangat best cuma konflik bnyak berulang.

ak nak kasi 4/5 bintang for this novel. wehee. you guys pun should read this novel too. :-)

Sekian.

much love,
Syaina.

Notabulan: Holiday gonna end! huhu.

7 comments:

  1. hihi zaman baca novel akak dah berlalu..
    tak boleh pi dah nak bace novel2 melayu ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best apa kak. boleh release tension! hihi

      Delete
    2. keeenot.. rasa stress baca novel2 lovey dovey hahaha..

      Delete
  2. hehehe.. novel menangis siti rosmizah ni mmg patut dibaca.. wit wit..
    Shad ada semua collection novel SR.. hehe.. :D

    ReplyDelete
  3. jalan ceritanya memang menarik.. aduhh jadi nak bce plk

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete

.Asalamualaikum.
.Terima kasih sudi singgah.