Sunday, 25 January 2015

Semoga Aku Tabah



"You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have."

Well said.


Hm...

Yes!


Hidup ni, 
ada turun naik.

Ramai kata, hidup umpama roda. 
sekejap kita di bawah, 
sekejap kita di atas. 

Kita tak pernah tahu apa yg berlaku di masa depan.
Manusia hanya merancang,
tetapi tuhan yang menentukan.

Dugaan ini begitu hebat sekali.
Sampaikan ak seringkali rebah,
hampir tewas,
dalam,
memperjuangkan,
kehidupan.

Beratnya hati menanggung,
rasa.
pilunya jiwa tak terkata,
kelu lidah,
pahit tekak,
menahan derita.

Apalagi yang harus ak buat?
mana lagi ak nak campakkan kehampaan?

Ya Rabb, Ya Hayyum, Ya Qayyum.
Allahuakbar.
tenangkan hati dan jiwaku.
Permudahkanlah urusanku.
Berikanlah jalan keluar yang terbaik
dari semua yang berlaku ini.
Amin.

Semoga hati sabar,
mendepan dunia 
yang mencabar.

Semoga jiwa tabah.
menghadapi manusia
yang menyusah.

Semoga diri kuat,
menerima dugaan
yang hebat.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: One by one.. they left.

Sunday, 18 January 2015

Wordless Sunday #2


The most amazing view of place in the world. (10 Gambar)

1) Zhangye Danxia Landform, China.


2) Mount Roraima, South America.


3) Tianzi Mountains, China.


4) Antelope Canyon, USA.


5) Hang Son Doong, Vietnam.


6) Naica Mine, Mexico.


7) Lavender Fields, France.


8) Fields of Tea, China.


9) Bamboo Forest, Japan.


10) Black Forest, Germany.


tp bg ak ni lah tempat paling cantik atas muka bumi. 
 ↓

Semoga kita sampai sini. Amin!

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Nota bulan: wuwuwu. indah sungguh ciptaan Allah. :-)


Friday, 16 January 2015

Tutorial Request #1



Tutorial request by YOU

TUTORIAL: CURSOR NAMA SENDIRI -credit sis-

1) Mula-mula sekali, awak bukak laman web pixlr.com dan tekan yang dah dibulatkan tu.


2) Ok, nanti keluar lah something yang macam ini. Lepastu tekan yang dah dibulatkan tu.


3) Selepas tu, keluarlah kotak di mana awak buat macam apa yang dalam ni buat. Jangan lupa, tick tu pun sekali ye!


4) Next, korang tekan yang dah dibulatkan tu. Type nama korang dan adjust ikut suka sampai cantik and puas hati. hoho


5) Ok ,dah lawa? Kalau nak lawa lagi, pergi dekat yang dah dibulatkan dan RIGHT CLICK dekat situ. Pilih LAYER STYLES. Lepas tu korang tick la mana2, sampai cusor tu cantik.


6) Sekarang ni nak buat arrow pulak. Guna kan button BRUSH. Pilih size, jangan besar sangat! Dan lukislah kat penjuru cursor anda tu.


7) Dan siap lukis, tekan Ctrl dan S (secara serentak), nanti keluar macam ni, tekan MY COMPUTER, dan pasti format tu tukar kepada PNG. Lepas tu tekan ok.


8) Sekarang ni pergi ke imgur.com dan tukaran gambar cursor tadi kepada link. Lepas tu buka Dashboard> Layout > Add Gadget > HTML/Javascript dan copy code dibawah.

<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL gambar cursor), progress;}</style><a href="URL gambar cursor" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br />

9) Masukkan URL gambar cursor yang anda dapat di imgur.com tadi. Lepas tu save. Siap!

TUTORIAL: MASUKKAN LAGU DALAM BLOG

1.Blogger Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

2.Copy code bawah ni dan paste dekat HTML/Javascript

<center><object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Y1xs_xPb46M?version=2&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Y1xs_xPb46M?version=2&autoplay=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object></center>

3. Save dan preview!

Tukarkan
Yang berwarna merah dengan code lagu korang. Mana nak dapatkan code lagu tu?
l - Pergi Youtube dan cari lagu yang korang suka
ll - Selepas itu , ambil code lagu seperti dalam gambar dibawah
Credit - Amalina


Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: yay done. fuh penat. hoho

Wednesday, 14 January 2015

Idk!


Dah masuk hari kedua sekolah. Alhamdulillah, dapat kelas akaun yang ak mintak. tetiap hari ak rasa sgt penaaaaat bak hang. Balik tu terus tidur sekejap sbb terlalu penat. Like seriously tireddd. Fuh. Ok bape kali ak nak mention ponat ni. Huhu

Blur jgk ah dalam kelas masa ckgu terangkan pasal format espiyem. and then baru hari kedua dah kena buat folio untuk novel bm. kau rasa? Hu what a life. Nasib baik tarikh anto bulan feb. Malasnya nak baca novel sekolah. Kalau novel yang pasal cintan tetebal gitu rajin plus laju plk ak baca. lulz.

Kelas ni tak ramai org sangat which is good for me so that i can focus dlm kelas. But somehow ak rasa mcm kosong. Yes kosong.Feeling that i cant describe. Yelah classmates pun dah bertuko no wonder la rasa mcm tu. Kengkawan ak pun semua dpt pure sc. Takpe la maybe ak dapat biasakan diri nanti. Insha allah.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: Focus Focus Focus

Sunday, 11 January 2015

Wordless Sunday


CAT TAIL SPEAK

 
betul ke ni? haha

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina

Notabulan: besok dah sekolah. haaa :o

Saturday, 10 January 2015

Holiday Gonna End!

Muka aku dah resah gelisah macam puppy kat atas tu.
Assalamualaikum. cuti sekolah dah nak habis weh!!! so that its a nightmare for every student atau ada yg bergumbira boleh jumpa kengkawan? ha but sorry its not me. ak kalau boleh nak extend cuti lagi tapi mengingatkan badan yg semakin 'sihat' sebab asyik makan tido je baik dilupakan angan2 itu. kahkah.

Cuti verangan je tahu kan? Padan muka kau, haha *evil laugh* 

Buku langsung tak terusik. ish ish syaina ingat kau dah pandai ke pe. ha ha pfft teruk betui ak. ak nak study tapi semua topik tak paham. i mean like belum belajar lagi. ceh buat alasan je.
So, Syaina anda pasti? Well, cekidaut. ok lepas ni nak terus gi study f4. Chaiyok2!

Good bye dashboard, hello white board.
Goodbye facebook, hello textbooks.
Goodbye twitter, hello teachers.
Goodbye summer, hello school. :(

Notabulan: i'm become senior again. ahah

Sekian.

Lots Of Love.
Syaina.

Wednesday, 7 January 2015

Dua Kosong Satu Lima


Dua Kosong Satu Lima (2015),

Umur kita bertambah satu angka right?

Umur ak 16 tahun.

Kadang terfikir, apa yang telah ak sumbangkan kepada Islam selama hidup ak 16 tahun?

Apa sudah cukup banyak amalan ak selama hidupku 16 tahun?

Betapa banyak dosa yang masih belum ak hapuskan selama hidup ak 16 tahun?

Adakah ak seorang hamba yang patuh pada perintah selama hidup ak 16 tahun?

Adakah larangan Tuhan ak tinggalkan selama hidup ak 16 tahun?

Bagaimana sikap ak, tingkah laku ak, akhlak ak, selama hidup 16 tahun?

Berapa banyak ilmu agama yang telah ak cari selama hidup ak 16 tahun?

Berapa banyak ilmu yang ak peroleh dan ak mengamalkan dengan istiqamah selama hidup ak 16 tahun?

APA YANG TELAH AK LAKUKAN SELAMA HIDUPKU 16 TAHUN?!

Adakah masa 16 tahun itu ak gunakan dengan sebaiknya? Atau aku sia-siakan begitu sahaja?

Ada yang berkata : "eleh,hidup baru 16 tahun kott. masih muda.."

Ehemm, mati tak kenal usia.
Mungkin seminit dua lagi giliran kita..
Allahu...takut dan gementar.

Persediaan mati itu harus dilakukan segera.
MUNGKIN KITA MUDA, TAPI BUMI SUDAH TUA!

Hari yang paling kita takuti sudah hampir tiba.
Jangan terlalu leka dengan dunia.

Ingat Allah, ingat mati sentiasa!
Ubah dan baiki akhlak dan ibadah kita.
Semoga kita bahagia dalam melangkah alam seterusnya..

In shaa Allah. tahun baru ini.. sama-ii kita hidup yang diredhai-Nya. :-)

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: jumpa this post kt ws. its really nice to share.

Tuesday, 6 January 2015

Welcome 2015

2015 ♡
Assalamualaikum. lambat sungguh ak buat entry. haha. ak sibuk bercuti kat Sepang. jauh kan ak membawa diri? lulz. 2015 sudaa. Alhamdullilah, nampaknya, 2014 dah habis. Even, penuh dengan suka duka, ketawa gembira, menangis bersedih, itu lumrah kehidupan. Semua orang pun merasa. termasuklah ak, ye lah, ak bukan extra-ordinary people, bukan si perfect yang hidupnya sempurna. ak just, biasa-biasa-biasa saja. Nothing special pasal ak , hee.

Tipikal tahun baru mestilah kena ada azam baru ye dok. Azam ak untuk tahun ni ialah,..

Pertama,

Tabung

memenuhkan tabung simpanan sebanyak mungkin
Simpan! Simpan! Simpan!
Say no to boros. no more boros after this. berlagak macam-ada-duit-banyak-padahal... haaa isilah tempat kosong tu, haha.

Kedua,

Kuat

ak nak jadi kuat mental fizikal iman and every single thing.
ak memang bercita2 nak jadi kuat. kuat mental yang utama. ak taknak sebab benda kecik je ak dah meroyan sana sini.

Ketiga,

Stay Positif

ye! ak nak didik diri ak ni jadi lebih positif, taknak terlalu negatif macam tahun sebelumnya.

dan seterusnya...

banyak lagi tp ak malas nak taip. sila faham hoho :p


Tapi , azam tahun 2014 ak ni pun dah tercapai ke belom? err err err. ak pun tak tahulah dah complete atau belum azam 2014 aku ni. Ingat pun tak pelah dia salah satu azam tahun baru aku ni. ish ish. and azam ak untuk tahun 2015 pulak, itu hanyalah random pick je. eh eh, boleh pulak macam tu? hoho. tapi, Inshallah, aku akan try jugak. Chaiyok!

To my friend yang boleh dibilang dengan jari je (haha) dan yang rasa nak dibaling dengan selipar (cewah jkjk) who want to transfer school this year:

I'm so sorry , for everything. I want to restart our friendship. Glad to having you  guys in my life. May our friendship last forever. Thank you for those people who gave me laughter. God sent you guys to be the ones who brighten up my life. I hope our friendship lasts longer. Dah pindah nnti jangan lupa ak eh.

Notabulan: Happy New Year to everyone! 


Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Monday, 5 January 2015

A WEEK GIVEAWAY !



Tamat: 16/1/2015

Giveaway Preloved Books


http://budaksukavanilla.blogspot.com/2014/12/giveaway-preloved-books.html
Giveaway Preloved Books ini ditaja oleh :

 

Pemenang :

1 Top Referral :  4x buah buku

Random org :
15x buku = 15 pemenang 
1x komik + 4x shiseido mask = 1 pemenang
2x shawl = 2 pemenang
2x topup RM10 = 2 pemenang
1x flower crown = 1 pemenang (dipilih oleh sponsor)

TAMAT 1 FEBRUARI 2015 =

click banner untuk join :)

Nota bulan: Jemput join reramai. ak merupakan salah seorang sponser. hihi :p

Art Trade with Cik Ulat Pink


Bismillah. lama sudah tak art trade.. hee, so ni la hasilnya;


Doodle for Cik Ulat Pink 

"Happy New Year"

Notabulan: Tunggu balasan dari pihak sana pulak. weeee ^.^