Saturday, 28 February 2015

Kisah pemadam dan pensil


Seronok pulak baca cerita ni.
Perbualan antara pemadam dan pensil:

Pemadam: Apa khabar kawan?

Pensil: Aku bukan kawanmu.

Pemadam: Kenapa?

Pensil: Kerana aku benci kamu.

Pemadam: Kenapa engkau membenci aku?

Pensil: Kerana engkau suka padam apa yang aku tulis.

Pemadam: Aku tidak padam melainkan yang salah! Kenapa engkau sibuk? Aku pemadam, ini kerjaku.

Pensil: Ini bukannya kerja!

Pemadam: Kerja aku bermanfaat, macam kerja engkau jugak.

Pensil: Engkau salah dan sombong!

Pemadam: Kenapa?

Pensil: Kerana yang menulis lebih baik dari yang memadam. Memadamkan kesalahan sama seperti menulis yang benar.

Pensil terdiam seketika, kemudian mengangkat wajahnya: Engkau benar sahabatku!

Pemadam: Engkau masih bencikan aku?

Pensil: Aku tidak akan benci orang yang memadamkan kesalahanku. Dan aku juga tidak akan memadamkan sesuatu yg betul. Tapi aku lihat engkau semakin kecil dari sehari ke sehari!

Pemadam: Kerana aku mengorbankan sebahagian dari tubuhku setiap kali aku memadam kesalahan.

Pensil: Aku juga merasakan bahawa aku semakin pendek dari sehari ke sehari.

Pemadam memujuk: Kita tidak akan dapat memberi faedah kepada orang lain melainkan kita sanggup berkorban untuk mereka.

Pensil berkata dengan gembira: Betapa mulianya engkau sahabatku, alangkah indahnya kata-katamu.

*Pemadam dan pensil berasa gembira, lalu mereka pun hidup sebagai sahabat baik, tidak berpisah dan tidak berselisih faham.*

Sahabat-sahabatku sayang
Kenapa kita tidak berterimakasih terhadap orang yang memadamkan kesalahan kita dan menunjukkan kita jalan kebenaran, tidakkah mereka berhak terhadap ucapan terima kasih?

Moral dari cerita ini juga.

Jadilah diri kita ini seperti pensil. Menulis yang berguna dan dapat manfaatkan untuk orang yang membaca.
Apabila tumpul ia perlu diasah. Sakitnya diasah itu seperti cabaran hidup yang kita hadapi dan usia kita juga seperti pensil. Semakin lama semakin pendek. Oleh itu manfaatkan kehidupan kita dengan sebaik-baiknya.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Nota bulan: Sumber dari whatsapp.

Friday, 27 February 2015

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015





Assalamualaikum dan salam sejahtera

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada  jam 12.30 tengah hari 22 Februari 2015 sehingga 12.30 tengah malam 15 Mac 2015. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. 

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
DiariJejakaHangat |  Suhailah | Syafiqah | Fadzi | Wanrus | Solehah | Nazirah | Fara | Zuhaira | Isra | Kathy | Rbain
2. Wajib Like Fanpage Sponsor













 3. Wajib Follow Instagram Sponsor
DiariJejakaHangat | Suhailah | Wanrus
4. Tambah Google Plus Sponsor
+Mohamad Khairil 
5. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015
6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
 Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :


Kredit utk Mialiana

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
20 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mac 2015.
 Good Luck!!

Thursday, 26 February 2015

Kreatif?




 Omg. Hahaha. This!

Terlebih kreatif ke cane? hoho

Sekian.

Lots Of Love, 
Syaina.

Notabulan: tengah busy study for exam next week! huhu fighting

Thursday, 19 February 2015

IPHONE 5S GIVEAWAY BY SYAFIQSPECKI


Klik-klik banner

Jom join! banyak hadiah menarik menanti!

Semoga perniagaan online ni success selalu. :-)

Mangsa tag;

http://wani-siulatbuku.blogspot.com/
http://mamadarwiish.blogspot.com/
http://kasihlestariabadi.blogspot.com/
http://insekio.blogspot.com/
http://drshikinzainal.blogspot.com/
http://amirahsafiee11.blogspot.com/
http://amysigadisweird.blogspot.com/
http://officalmissyana.blogspot.com/
http://belongtomee.blogspot.com/
http://syiralokman.blogspot.com/

Sunday, 15 February 2015

Wordless Sunday #3


kan best kalau ada simbol mcm ni dalam whatsapp! hahaha pun boleh.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: still can't stop coughing. huhu



Friday, 13 February 2015

Can't stop coughing!


Assalamualaikum. uhuk uhuk uhuk. okay enough. lately, i cant stop coughing. serious dah mcm style batuk org tua. cewah batuk pun ada style. kelas kau mariaaa. ok hambar disitu

And its getting annoying. huwaaa. Dalam kelas tiap minit mesti batuk. huhu mianhe chingu. haih mesti bising kan but i cant control. bila try tahan tekak jadi gatal. idk why. kan best kalau batuk ada silent mode takde lah bunyi bising. eheh

Botol air dah mcm jadi peneman ak dalam kelas. Everytime batuk je terus minum air. ak dah letak minyak 'batook' kat tekak pe semua but still it remain the same. kedegilan apakah ini. hahaha. lepastu ayah beli ubat batuk hurix suruh makan. makan ke minum. hoho tah ler. tp ak ni la yang pemaleh nak makan ubat. lepastu boleh pulak minum air ais. mmg cari penyakit la kan, syaina. kuikui

So for those people yang ada masalah batuk mcm ak. Ak cadangkan korang

1) Jumpa doktor (ni kalau dah parah sangat)

2) Beli ubat batuk hurix madu cam ak tadi. Harga pun takdelah mahal sgt. Bila makan, ada rasa berangin kat tekak. kalau boleh elakkan lepas makan ubat tu jgn minum air masak terus.

3) Kalau cara tradisional pulak. hmm. cara tradisional pun boleh haha. act my mum yang bagitau caranya mcm ni;

1) ambik madu satu sudu
2) lepastu perah limau nipis (sebiji)
3) terus minum

Sehari dua kali minum.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: May heal faster, dearself.


Tuesday, 10 February 2015

Monday, 9 February 2015

Liebster Award

Assalamualaikum. so i've been tag by http://insekio.blogspot.com/ . Thankyou tag. hihi sorry late buat entry sbb sgt busy with school. tapi ak gagahkan diri jgk buat entry ni sbb orang dah tanya kan. takkan nak meninggalkan soalan yg dibagi dengan penuh tanda tanya. Yedok? acewah bajet retis pulak. Hahaha kenmain. Okay rasanya kita dah menyimpang jauh.

Lets Started!

1. Antara suami kaya tapi hodoh dan suami miskin tapi handsome, mana satu korang pilih?

-amagad baru soalan first dah cepumas. apa ni? aip aip cemana nak jawab ni haha. kasom boleh? kaya + hensom. cewah paras rupa tak kisah sgt janji ekonomi kukuh + berakhlak. perfect!

2. Apa skincare yang korang guna sampai muka jadi flawless niiiiiiii?!?!

-ha ha ha. salah orang ke? kikiki my face biasa je takde la smpai flawless gitu. hoho. but i would suggest u guna lyanaz skincare yg babies blink 5 in 1 boleh google if nak tau lebih lanjut. harga pun berpatutan.

3. Pendapat awak tentang blog saya ni?

-Simple but nice. entry blog pun best. suka jadi silent reader je sbb tak tau nak komen apa. hihi

4. Apa yang korang buat bila korang sedih putus cinta?

-Tak buat pape. sebab tak pernah putus cinta and tak pernah bercinta langsung. kohkoh

5. Apa cita cita korang? Dan kenapa korang pilih kerjaya tu?

-Akauntan. sebab tu je kerjaya yang terlintas difikiran. eceh pun boleh.

6. Destinasi percutian yang anda impikan?

-For sure lah, Paris!

7. Macam mana nak tahu yang dia tu sahabat susah senang kita?

-Tak jemu dengar masalah kita. Selalu ada beside kita tak kira waktu susah atau senang dan yang paling penting NOT SELFISH!

8. 5 orang terpenting dalam hidup awak

    1) umi
    2) ayah
    3) adik-beradik
    4) few friend
    5) idk who else

9. Perkara yang anda lakukan bila bangun tidur.

-Tidur balik (sometimes haha buruk perangai)

10. Tips mendapatkan kulit gebu licin bak kulit tomato

-Minum air banyak.
-Rehat secukupnya.
-Letak timun kat mata eh (?) hoho

Yay! Done!

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: first time kena tag. hoho


Segmen : Blog Review by Yana


Click banner kalau nak join :)


Dah lama betul Cik Yana tak buat segmen kan?. So hari ini , dengan lafaz Bismillah Cik Yana merasmikan segmen yang bertajuk SEGMEN : BLOG REVIEW BY YANA. Tujuannya adalah Cik Yana nak tambah lagi bahan bacaan Cik Yana sementara ada masa lapang nie. So tanpa membuang masa korang perlu ikut syarat seperti di bawah.

SYARAT-SYARATNYA :

  • Follow blog Cik Yana  , Instagram Cik Yana  , Twitter Cik Yana  dan Fanpage Cik Yana
  • Letak tajuk  SEGMEN : BLOG REVIEW BY YANA
  • Letak tarikh sejak bila anda berblogging. Simple kan?.. 

Segmen ini akan berlangsung pada 09.02.2015 tepat pukul 12 tgh malam hingga ke 28.02.2015 pukul 11.59 PM. So apa lagi jom lah Join ramai-ramai.. 



Wednesday, 4 February 2015

I've learned...

i can’t say i’m proud of my life,
but i can say i’m PROUD that i’ve learned.

i’ve learned that i can’t rely on EVERYONE,
but i can’t expect everyone not to hurt me.

i know some things don’t WORK OUT, but i know everything that has has been for the better.

i can’t GUARANTEE i’ll be able to walk around with a smile, but i know where i’ve BEEN and where i’m going.

i know who i am and who my FRIENDS ARE. i’ve had some tough stuff thrown at me, but i’ve gotten by. i’m not one to COMPLAIN so i’ll keep trying and in the end, i’ll know i did my best! Insha allah.

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: If i’ve learned anything in life, it’s that sometimes THINGS get in your path and you have a choice. you can either SMASH RIGHT INTO THEM or you can adjust and move around, but you have to do ONE or the other in order to move forward.


Tuesday, 3 February 2015

Sunday, 1 February 2015

Welcome February


Its February…

And…

After all, this is the shortest month of all!!

February 2015 is more special.

Because it is leap year…

Oh…

So many hopes and expectations…

Innumerous dreams and aspirations…

Let me welcome the shortest...

Loveliest and the sweetest month of all times. :-)

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: Semoga bulan ni lebih baik dari sebelumnya. Amin!