Sunday, 29 March 2015

Wordless Sunday #5

Assalamualaikum. harini ak tak berapa sihat sikit. demam plus sakit tekak. faktor cuaca maybe. semua makanan takde rasa pape. tak lalu nak makan. stghes okeh. ak dah la kuat makan. eceh ha ha sokay. back to topic. entry ni wordless sunday yang ke berapa tah tak ingat pulak ak.

So harini ak nak share dengan korang macam mana nak balut hadiah tanpa guna pembalut hadiah! ha curious kan! DIY! but first hadiah tu mestilah berbentuk square or rectangle.

Sebab apa? sebab kita guna benda utama nak balut hadiah tu guna baju kemeja je. yes baju kemeja. baju yang lengan panjang pun boleh. sebab tu la ak kata kalau bentuk hadiah tu selain square and rectangle mcm tak berapa nak sesuai nak balut guna baju tu. tapi tak tau la kalau korang try bentuk lain tu menjadi. wahaha cam pelik je.

Boleh cuba ikut macam gambar kat bawah ni:



So rasanya lepas ni dah takde masalah;

"Alamak dah beli hadiah, terlupa nak beli pembalut hadiah pulak. Takkan nak bagi macam ni. Tak surprise la nanti. huaaa"

Plus bila kita bagi orang hadiah tu. hadiah tu 2 in 1. hadiah + baju tu sekali. haaa kreatif dok? penat dah ak membebel apalagi DIY! ak pun nak try lepas ni.

Sekian.

muchlove,
Syaina.

Notabulan: tengah menghabiskan novel "Dia... Mr Model."

Thursday, 26 March 2015

Menang Tapi Kalah



Kalau gaduh dengan pelanggan,
Walaupun kita menang,
Pelanggan tetap akan lari.

Kalau gaduh dengan rakan sekerja,
Walaupun kita menang,
Tiada lagi semangat bekerja satu kumpulan.

Kalau kita gaduh dengan boss,
Walaupun kita menang,
Tiada lagi masa hadapan di tempat itu.

Kalau kita gaduh dengan keluarga,
Walaupun kita menang,
Hubungan kekeluargaan akan renggang.

Kalau kita gaduh dengan guru,
Walaupun kita menang,
Keberkatan menuntut ilmu dan kemesraan itu akan hilang

Kalau gaduh dengan kawan,
Walaupun kita menang,
Yang pasti kita akan kekurangan kawan.

Kalau gaduh dengan pasangan,
Walaupun kita menang,
Perasaan sayang pasti akan berkurangan.

Kalau kita gaduh dengan sesiapapun,
Walaupun kita menang,
Kita tetap kalah...

Yang menang..
cuma ego diri sendiri.

Yang susah..
mengalahkan ego diri sendiri.

Renungan bersama....
Apabila menerima teguran, usah terus melenting, bersyukurlah, masih ada yang mahu menegur kesilapan kita. Wallahua'lam.

sekian.

much love,
Syaina.

Notabulan: done cuci gigi isnin haritu. sakit gila aih! huhu.

Sunday, 22 March 2015

Review Novel: Andai Itu Takdirnya



Assalamualaikum. okay kali ak nak review novel last yang ak pinjam kat library sekolah tu ha. which is novel Andai Itu Takdirnya. ak rasa cam fimiliar plk nama novel tu. rupanya buku ni dah keluar drama adaptasi novel. lakonan Fizo Omar dgn Nelydia Senrose. tapi ak tak tengok pun. haha. last ak tengok drama kt tv 3 tu PISA je. drama2 yang keluar lepastu memang ak tak tengok. kikiki. Alhamdullilah sempat pun baca novel ni :-)

Review/Pendapat tentang novel ni:

Kisah kehidupan antara Syed Adam Aizril bin Tan Sri Syed Abbas dan Nur Aleya binti Idris. Apa yang boleh ak kata, cerita ni sgt2 sedih.disebabkan pbezaan darjat/ kturunan/pangkat, yang jadikan seseorang 2 lupa diri, ego n bongkak. Aleya n Syed Aizril ni lanjutkan pljaran dkt luar ngra.

Aleya ni antara rbutan n dia pndai.Syed Aizril pun mcam agk tcabar.nk djadikn cerita, Aleya kbtolan dpt krja dkt syarikat kluarga Syed Aizril. byk la insiden yg jadi antara diorg. Syed Aizril tpksa khwin ngn Aleya lps diorg kna tgkap basah. Itu pun ats pksaan Syed Abbas sbb nk jga mruah n rputasi syarikat. diorg kna ni pn sbb Faizal a.k.a kwn Syed Aizril sndri yg prgkap diorg.

Kisah rumahtgga diorg sgt2 la mnydihkn. Aleya mmg tseksa zahir n batin. tmbah plak, Puan Sri Syarifah Aishah pn cm tak berapa nk ska dkt Aleya. disebabkan ego n rasa tercabar, Aleya drgol suami sndri. korg dpt bygkn x cmna? teruk kn. hsilnya dia mngandung. masa mngandung pn, dia tmpuh suma mslh sorg2. nasib baik kwan baik dia, Umairah n Ikram byk tlg. msa Aleya dh sarat, ada 1 kjadian jd.

scra pribadi nya, ak rasa Syed Aizril sorg lelaki yg bsifat binatang, kejam n tdakbperikmnusiaan! Dania n Danish dlhirkn tp si adk, Danish tak sesihat Dania n mnggal dnia. Aleya balik semula lps Syed Aizril kmlangn teruk. byk la konflik yg jd antara watak Aleya, Umairah, Syed Aizril n Ikram. Aleya balik demi msa dpn Dania sbb Aleya tau dia tak mgkin hdup lama. Syed Aizril rs tcabr n kjdian lma brulang msa Aleya tgh mngandungkn Danny n Darwin. masa ni ada satu bnda jd dkt Syed Aizril n dia brubah 100%

Overall,
sangat-sangat best cuma konflik bnyak berulang.

ak nak kasi 4/5 bintang for this novel. wehee. you guys pun should read this novel too. :-)

Sekian.

much love,
Syaina.

Notabulan: Holiday gonna end! huhu.

Friday, 20 March 2015

Hati kita ni...



Hati kita ni macam tasik.

Cuba bayangkan kita cedok secawan air tasik. Nampak tak berkurang langsung kan? Sebab secawan tu kecik. Hatta sebaldi air kita ambik pun, tasik tu nampak biasa je. Tak terasa kurangnya.

Tapi hakikatnya,
air tasik tu kurang secawan. Kurang sebaldi. Logiknya la kan?

The same goes bila kita tuang
secawan air dalam tasik. Nampak bertambah ke?? Tapi hakikatnya air dia lebih secawan dari sebelumnya.

Hati kita macam tulah. Bila kita buat dosa, kita tak nampak apa-apa. Tapi sebenarnya satu titik hitam dah lekat dalam hati. Kita tak rasa apa-apa. Sebab dia kecik je.

Dan, kalau kita istighfar, kita tak rasa apa-apa.
Tapi sebenarnya satu titik hitam dah hilang!

Jadi, teruskan ‘mencedok’ keluar dosa dari hati kita. Kita mungkin tak nampak significance of istighfar.

Tapi sebenarnya kita hapuskan titik hitam dalam hati kita. hebat kan?

Hati kita selalu dicemari titik-titik hitam oleh dosa yang kita buat.

Justeru, kerja pembersihan kena buat selalu!

Sekian.

much love,
Syaina.

Notabulan: (...استغفر الله)

Review Novel: Tak Secantik Husna



Ok buku ni ak 'recyle' dari kawan ak. hoho maksudnya kawan ak pinjam buku ni dari library, dia dah habis baca then ak mintak sbb ak nak baca pulak sebelum dia pulangkan balik kat library. Ak habis baca ni dalam 3 hari. yes! one more novel to go before holiday end. wehee

Review/ pendapat ak tentang novel ni:

Penyusunan cerita dalam novel ni okay bagi ak. Hariez ni disuruh memilih antara 7 cucu mak toknya untuk dijadikan isteri. Ak cuma tak berapa suka dlm novel ni bila ada part yang tak sensitif halam haram. boleh pulak pegang tangan before kahwin. kata Hariez baru balik dubai kunun. apa ni. lepastu Tija dalam cerita ni terlalu bebas pergaulannya. even dengan sepupu kena la tau batas terutama dengan sepupu lelaki. hamboi hamboi hamboi. no no no. jangan manja terlebih. hahaha. tajuk novel ni kan "Tak Secantik Husna" ak ingat Husna watak utama dlm novel ni ghupenya idok. Kebanyakkan Tija. watak Husna sikit-sikit je. so dah boleh predict yang si Hariez ni ak pilih mana satu antara 7 orang cucu mak tok. ada sikit2 conflict which is buat ak nak baca sampai habis. Overall, not bad.

Ak nak bagi 2 setengah bintang for this novel. :-)

Sekian.

much love,
Syaina.

Nota bulan: NEXT NOVEL- (ANDAI ITU TAKDIRNYA)

Tuesday, 17 March 2015

Review Novel: Single Unavailable



Buku ni dah published lama dah masa tahun 2011 cuma ak je berkesempatan baca tahun ni. pity me. lulz. masa form 1 in 2012 ak ada nampak seorang hakak ni baca buku ni. wuuu teringan nak pinjam kat dia do tapi ai malu nk ckp. eceh katanya. so fast foward to this year, dalam ak membelek buku kat library ternampak buku ni. Yayeye! akhirnyaaa. betul lah orang cakap kalau ada jodoh tak kemana.memang kita berjodoh ye buku? ok menghapu menghaban disitu. kahkah. sempat jugak lah 'culik' beberapa buah buku lain untuk ak baca this holiday. will review another books yang ak dah pinjam nanti.

Ok back to the topik,

Taqiah, 17 tahun, merupakan gadis miskin yang juga seorang ketua pengawas di SMK Syed Ahmad. Rakan baiknya bernama Arina. Taqiah sering mendapat tempat pertama dalam setiap kali peperiksaan dan terkenal dengan kecantikan serta ketegasannya. Bakal menghadapi SPM tetapi tidak ingin menekan diri sendiri sebaliknya belajar dengan cara yang sistematik dan proaktif serta sentiasa beribadah.

Melalui insiden di sebuah pusat beli-belah, dia bertemu dengan Latif Marwan Rusydi. Pertemuan itu berbaur pertengkaran kerana telefon bimbit kedua-duanya tertukar. Saling membenci satu sama lain. Mereka bertemu di sekolah apabila Marwan mendaftar sebagai pelajar baru.

Kedua-duanya lambat laun mulai menjalinkan persahabatan, terutama setelah jejaka itu menolong Taqiah yang diganggu samseng jalanan. Sifat Marwan yang hanya tahu bersenang-lenang jauh sekali berbeza dengan Taqiah yang gigih dan baik. Perlahan-lahan, Marwan mula menaruh hati kepada Taqiah. Sifatnya yang selalu ingin mempertahankan kebenaran berjaya merembat hati jejaka itu. Meskipun Marwan hidup dalam kemewahan, dia suka membantu orang yang kesusahan.

Mutharah, adik kepada Taqiah, sangat menyayangi kakaknya. Setelah mengetahui dia menghidap kanser, dia merahsiakannya dari pengetahuan kakaknya. Dia tabah menerima takdir Allah. Sedar dirinya miskin, dia hanya membiarkan penyakitnya itu. Menyukai Marwan tetapi akhirnya sedar bahawa jejaka itu mempunyai perasaan sebaliknya. Apabila Mutharah meninggal dunia, Taqiah begitu sebak dan sedikit terkilan kerana Mutharah merahsiakan penyakitnya tetapi akhirnya sedar tentang kasih sayang adiknya yang begitu mendalam dan setiap hari terpaksa menanggung kesakitan yang amat.

Kehadiran Abang Rifqi sering menghalang Marwan dalam melaksanakan apa pun kerana abangnya jauh lebih pintar dan disayangi ibu bapanya. Meskipun begitu, Abang Rifqi sering alpa terhadap ajaran agama dan sentiasa ingin mendapatkan apa yang dimahukan. Berlagak dengan nikmat duniawi yang diperoleh tetapi sering bersandiwara di hadapan Taqiah. Perasaan cemburu dan iri hati akan keakraban Taqiah dan Marwan membuatkan mereka sering dilanda konflik.

Setelah kematian Mutharah, muncul seorang gadis yang mirip sekali dengan Mutharah. Rentetan senario, Taqiah cuba memenangi hati gadis yang keras itu walaupun dilanda pelbagai cabaran. Marwan pula cuba memenangi hati Taqiah yang akhirnya sedar bahawa hati Taqiah tidak mungkin terbuka untuk berpasangan kerana menuruti syariat Islam.
--------------------------------

kenapa korang kena baca buku ni?

ak copy paste jelah ye. hihi

"Sebab novel ini berlandaskan motivasi dan syariat Islam. Ia mengisahkan perjalanan anak muda yang menghadapi konflik kehidupan, pelajaran dan cinta. Selain itu, Single Unavailable juga menunjukkan bagaimana caranya untuk anda mengatasi cabaran serta dugaan yang datang berlandaskan hukum hakam agama. Buku ini amatlah sesuai dibaca oleh remaja-remaja dan juga ibu bapa yang mempunyai anak di peringkat awal dan pertengahan remaja."

haaaa gitu.

overall,
tak bosan. islamik. dan best.

so ak nak bagi 3/5 bintang for this book. :-)

Sekian.

much love,
Syaina.

Notabulan: NEXT NOVEL (Tak Secantik Husna)

Monday, 16 March 2015

NOURAIN GORGUES GIVE AWAY

http://ainarahimar.blogspot.com/2015/03/gorgues-give-away-assalammualaikum-hari.html

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih


As-Salam
 
[Sila Klik Banner Diatas If Nak Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang
Hadiah Misteri Exclusively by Azanis x 3 Pemenang



Mula : 10 Mac 2015 | Tamat :24 Mac 2015



Thursday, 12 March 2015

Feeling sick



Demam.

Lepas satu satu,
penyakit datang.

Batuk,
Pening kepala,
Demam.

Dengan orang sekeliling,
Haih.
lagi,
menambah sakit kepala.

takpe2,
allah uji tanda allah sayang.

salah diri sendiri,
sebab
tak reti jaga kesihatan.

hm sabarlah,
sakit itu penghapus dosa kecilmu,
syaina.

ya allah,
ak mohon.
kurangkan rasa sakit yang teramat ini.

Amin.

much love,
Syaina.

Wednesday, 11 March 2015

Wordless Wednesday



I’m thinking that sometimes you just have to make the decision to be happy. Just realize that things aren’t ever what you hoped they’d be. Not ever. For anybody. The only thing that separates one kind of person from another is that there are some who stay angry about it and there are some who accept what comes their way.

sekian.

much love,
syaina.

Notabulan: alhamdullilah, result march test not bad.

Sunday, 8 March 2015

Saturday, 7 March 2015

Biskut apekah?

Assalamualaikum.












Hahaha. ada jugak yang jual biskut & keropok ada berlabel ceni. kreatif sungguh hang. betul ke boleh memikat pe semua ni. kalau betul eden nak beli borong. murah2 je ni. eh (?) lulz kohkoh

Thursday, 5 March 2015

Untukmu teman...


 
“Saat kita keseorangan, Allah kurniakan sahabat yang sanggup lapkan air mata ujian, air mata sedih, air mata kecewa. Bangkit agar maju ke hadapan. Satu check point sudah lepas, di hadapan sana nanti pelbagai halangan yang perlu di hadapi. Percayalah, Allah itu Maha Adil. Jatuh tersungkur sekarang, bangkitlah kembali kerana Sang Ilahi.”
-anonymous-
 
 
kadang-kadang kita berdoa untuk kuat.
tapi banyak pula dugaan yang datang.
kadang-kadang kita minta cerdik,
tapi masalah pula yang bertandang.
kadang-kadang kita minta kebahagiaan.
tetapi huru hara pula disandang.
dugaan menjadikan mental kita kuat,
masalah membuatkan kita berfikir,
huru hara menjadikan kita tabah.

SUBHANALLAH! betapa hebatnya ALLAH!
semua aturannya ada hikmah tersembunyi.

Kita je yang tak nampak kan.
Perjuangan tidak akan terhenti di sini.
Kau mesti percaya kau kuat okay!
Nak berjaya mestilah kena rajin.
Jangan malas2.
Nanti nyesal tak sudah.
Macam ak.
Hm.
 
Semoga kau berjaya di dunia dan di akhirat.
InshaAllah
*satu tembakan doa untuk kau
walau dimana kau berada.

Jangan lupa doakan ak sekali ye.
Thankyou.

Bagi kau yang dah berjaya,
jangan lupa BERSYUKUR.
nikmat Allah kat dunia ni sementara je.

oh, lagi satu pesanan..
NIAT kau kena betul.
kerana ALLAH
Ni penting.
tu je nak pesan.
 
 
Sekian.
 
Lots Of Love,
Syaina.
 
Notabulan. Just finished march test! wehee.
 

Monday, 2 March 2015

Happy Birthday To Me!



Assalamualaikum.

Alhamdullillah.

Thank you, God, for giving me another year of life.

Thank you for all the people who remembered me today by saying good wishes.

Thank you for all the experience of this past year;

For times of success which will always be happy memories,

For times of failure which reminded me of my own weakness and of my need for you,

For times of joy when the sun was shining,

For times of sadness which drove me to you.

Forgive me for the hours I wasted,for the chances I failed to take,for the opportunities I missed this past year.

Help me in the days ahead to make this the best year yet,

And through it to bring good credit to myself,

Happiness and pride to my loved ones, and joy to you. Amin!

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: I'm officially sixteen! hiho

Sunday, 1 March 2015

Welcome March



Its March…

And…

After all, this is my favourite month of all!!

March 2015 is more special.

Because it is my birthday month…

Oh…

So many hopes and expectations…

Innumerous dreams and aspirations…

Let me welcome the favourite..

Loveliest and the sweetest month of all times. :-)

Sekian.

Lots Of Love,
Syaina.

Notabulan: tomorrow is first day exam plus my birthday. yay